Gemeente Barneveld


Landschapsontwikkelingsplan Gelderse Vallei in de maak

Op dinsdag 31 augustus tekenen acht gemeenten uit de Gelderse Vallei een convenant om samen een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) op te stellen. Bestuurders van de gemeenten Amerongen, Barneveld, Leersum, Leusden, Maarn, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg zetten dan hun handtekening zodat de bureaus Brons + partners en Van der Molen Groenconsult aan de slag kunnen. Het initiatief werd genomen door het samenwerkingsverband Strategisch Gebiedsperspectief Vallei waarin 6 van de 8 gemeenten deelnemen.

Landschap Gelderse Vallei

De Gelderse Vallei is een dynamisch gebied. Het wordt getypeerd door een enorme verscheidenheid aan landschappen, van uitgestrekte bossen en besloten landgoederen tot weidse agrarische werklandschappen. Elk met een typische karakteristiek van gebruik, beeld en een rijke geschiedenis, maar ook met interessante overgangsgebieden en gemeenschappelijke bijzondere structuren, zoals de Grebbelinie. Al met al herbergt de Vallei vele kwaliteiten die echter al jarenlang onder druk staan door tal van ontwikkelingen. Daarom zijn heldere keuzes nodig die uitgaan van de bestaande kwaliteiten en de potenties voor de toekomst. Je moet dan denken aan het behouden van landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische patronen, maar ook aan het inspelen op behoeften van landbouw, recreatie en waterhuishouding.

Unieke samenwerking

Het landschap is onderwerp van uiteenlopende beleidsdocumenten waarvan het Reconstructieplan wel de belangrijkste is. Het landschapsontwikkelingsplan zal de bestaande beleidsdocumenten verwerken in één integrale visie voor de ontwikkeling van het landschap in het buitengebied. Uniek hierbij is het grote aantal samenwerkende gemeenten, waardoor de visie zich over bestuurlijke grenzen uit kan strekken. Het plan wordt opgesteld vanuit een bottum-up benadering, wat betekent dat lokale belangengroeperingen worden betrokken bij de planopstelling. De visie dient als basis voor de vertaling naar concrete uitvoeringsprojecten.

Concrete uitvoeringsprojecten

Op basis van de gezamenlijke visie van de acht gemeenten zullen uitvoeringsprojecten worden uitgewerkt. Te denken valt dan aan aanleg van wandel-, fiets- of ruiterroutes ter simulering van de recreatie in een gebied, ontwikkelen van ecologische zones naast waterlopen, veiligstellen van archeologisch waardevolle elementen, nieuwe invulling van vrijkomende agrarische bebouwing.

Medio 2005 zal het LOP naar verwachting gereed zijn en zullen de gemeenteraden het plan ter goedkeuring krijgen voorgelegd. Het plan zal na vaststelling een toetsingskader vormen bij functiewijzigingen en ontwikkelingen in het landschap. Het landschapsontwikkelingsplan biedt een afgestemd kader voor een integraal landschapsbeleid. Het biedt gemeenten de mogelijkheid waardevolle elementen te behouden, te herstellen en te ontwikkelen. Lokale initiatieven die passen binnen het LOP kunnen door de deelnemende gemeenten vanuit het LOP worden begeleid en gestimuleerd.

Barneveld, 27 augustus 2004