Gemeente Almere

Archeologische opgravingscursus in Almere Overgooi van start

Vanaf dinsdag 31 augustus t/m donderdag 16 september organiseert de gemeente Almere, met steun van de provincie Flevoland, een opgravingscursus in Almere Overgooi. De opgravingsput van twee meter diep wordt gegraven nabij de archeologische vindplaats het Streekbos. In de opgravingsput gaan professionele en amateur archeologen aan de slag samen met ongeveer 35 Almeerders. Zij gaven zich op via www.almere.nl/archeologie voor deelname aan de cursus.

Op de plek nabij de vindplaats het Streekbos zullen woonhuizen worden gebouwd. Voor de start van de bouw wil de gemeente meer weten over de omgeving van de vindplaats. Bijvoorbeeld of de grens van de vindplaats juist is vastgesteld en hoe het landschap rondom de vindplaats eruit zag. De opgravingscursus kan antwoorden geven op deze en talloze andere vragen.

De archeologische vindplaats het Streekbos is ontdekt door archeologen, die in boringen door de mens gemaakte vuurstenen voorwerpen vonden. Deze voorwerpen zijn tenminste 6500 jaar oud. Zij komen uit de periode waarin onze voorouders geleidelijk aan het jagers- en vissersbestaan verruilden voor dat van akkerbouwer en veeteler. Zij leefden toen in een reliëfrijk landschap dat eeuwenlang het woonoppervlak is geweest. Dit landschap ligt nu ruim twee meter onder Almere.