Ingezonden persbericht


Persbericht, Castricum 30 augustus 2004

Werkgroep start onderzoek naar Westfriese boerenerven.

De Werkgroep Westfriese Boerenerven start eind september 2004 een onderzoek naar het voorkomen van streekeigen elementen op Westfriese boerenerven. Door de veranderende functie van het boerenerf en nieuwe bewoners uit de stad dreigen streekeigen elementen, zoals hoogstamfruitboomgaarden met oude fruitrassen te verdwijnen. Op dit moment is niet goed duidelijk wat nog meer streekeigen is voor Westfriese boerenerven. Hebben zij een typische indeling met moestuin, siertuin, bleek en kalverweitje of hele andere elementen? Het is belangrijk deze elementen in kaart te brengen en de aanwezige kennis te ontsluiten voordat ze verdwijnen.

Het onderzoek naar de streekeigen elementen op Westfriese erven resulteert medio 2006 in een boekje en cd-rom met alle informatie wat nu precies streekeigen is voor deze erven. En waarin ze verschillen met andere regio's zoals de Beemster of de Schermer. Het zal bewoners en eigenaren van Westfriese boerderijen alle informatie bieden hoe zij hun erf op moderne wijze (met parkeergelegenheid, terras of bijvoorbeeld paardenbak) kunnen inrichten en beheren mèt behoud van de traditionele Westfriese uitstraling. Het onderzoek naar deze erven is nodig, omdat er nauwelijks iets gedocumenteerd is over de erfinrichting en beplanting van vroeger.

Voor de uitvoering van het onderzoek zoekt de werkgroep tientallen vrijwilligers. Zij zullen in het voorjaar van 2005 op pad gaan om te inventariseren welke kenmerken daadwerkelijk streekeigen zijn voor dit gebied, zoals indeling van het erf, plantensoorten en oude gebruiken.

De werkgroep is nu al op zoek naar mensen die op of bij een boerderij hebben gewoond in de periode vóór de grote ruilverkavelingen van begin jaren zeventig of mensen die nù een boerderij met historisch erf bewonen en die over de indeling en beplanting van hun erf willen vertellen. Plus mensen die aan de hand van een vragenlijst deze interviews willen afnemen aan de bovenstaande groep. Voor de mensen die interviews willen afnemen zal eind september een informatiebijeenkomst worden georganiseerd.

Alle mogelijke documentatie over de inrichting en beplanting van boerenerven binnen de Omringdijk, zoals afbeeldingen, beschrijvingen, boekjes, etc. uit de periode tussen 1900 en het begin van de grote ruilverkavelingen begin jaren '70 kan interessant zijn voor het onderzoek.

Uw reactie graag vóór 22 september doorgeven via telefoon, e-mail of per post aan:

Werkgroep Westfriese Boerenerven, p/a Landschap Noord-Holland. T.a.v. Jeanine Hamers
Postbus 257
1900 AG Castricum
tel. 0251-662244
e-mail: j.hamers@landschapnoordholland.nl

De werkgroep Westfriese Boerenerven bestaat uit de commissie Landelijk Schoon van het Westfries Genootschap, de Boerderijenstichting "Vrienden van de stolp", de Agrarische Natuurvereniging West-Friesland, de POMologische Vereniging en Landschap Noord-Holland.

////////////////////////////////////////

Informatie voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeanine Hamers, Werkgroep Westfriese boerenerven, Landschap Noord-Holland, tel. 0251-66 22 58.

Dit persbericht werd verstuurd door:
Ilse Miedema
_____________________________
Voorlichter Landschap Noord-Holland
Postbus 257, 1900 AG Castricum
Doorkiesnummer 0251 - 66 22 54
Fax 0251 - 67 35 59

Voor meer informatie, kijk op www.landschapnoordholland.nl