Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bram van den Berg Zomerkampioen 2004 in Land van Maas en Waal

Maandag 23 augustus jl. werd in het Wijchense Café Anneke (Gelderland) de Bonusslotavond gespeeld van Het Zomerschaakkampioenschap 2004. Er was een spannende avond voorspeld, maar dat het een superthriller zou gaan worden had niemand durven dromen. De 8 hoogst geklasseerde Zomerschakers kwamen tegen elkaar uit in 6 snelschaakpartijen met voor een ieder 10 minuten bedenktijd.

De Nijmeegse titelverdediger en favoriet Bram van den Berg, Wijchens clubkampioen Wesley van Nie en een andere Wijchense clubschaker Daan Derks gingen voortvarend van start door de eerste 2 partijen te winnen. Kanshebber Caspar Hermeling liet in de 2e partij al een half punt liggen en Hermeling zou daarna geen partij meer winnend afsluiten. Ook de Nijmeegse huisschaker Rob Cornips en Kasteellid Jos Steinmann hadden een zware avond en waren regelmatig genoodzaakt de koning om te leggen.

In de 3e ronde was de sterke S.M.B.-schaker Van den Berg zeker van plan zijn zegetocht voort te zetten. Tegenstander Ritchy Duin speelde het echter zeer scherp en maakte gebruik van enkele zwakkere zetten van Van den Berg. Duin joeg de vijandelijke dame op en pakte de open F-lijn. Van den Berg kreeg het benauwd en daarna werd zijn koning vakkundig in een dodelijk matnet gedreven. Het was een zeer knappe prestatie van de Wijchense speler Duin tegen de veel sterkere titelfavoriet. Titelconcurrent Van Nie bleef wel winnen en dat betekende dat Van Nie en niet Van den Berg op titelkoers lag. De 6e en laatste partij werd een echte finale. Hierin moest Van Nie met de witte stukken een halfje scoren in het onderlinge duel met Van den Berg om Zomerschaakkampioen te kunnen worden. De partij werd rustig opgezet en de stelling bleef lang in evenwicht. Van den Berg moest al zijn schaakkrachten aanwenden om het voor hem broodnodige winstpunt binnen te kunnen slepen.

Na afruil werd door Van den Berg een gunstig toreneindspel bereikt en even later was het gedaan. Van Nie zag geen heil meer in de stelling, gaf op en Van den Berg kwam met de schrik vrij. Ook dit jaar mag hij zich De Zomerschaakkampioen van het land van Maas en Waal noemen! De 3e prijs werd een prooi voor Derks die Duin met slechts 1 punt voor bleef.

Bram van den Berg moest alles uit de kast halen in de slotpartij tegen Wesley van Nie.

Tijdens de prijsuitreiking werd er ook nog aandacht besteed aan de huisschakers. Nijmegenaar Rob Cornips mag als hoogst geëindigde huisschaker een jaar lang gratis komen schaken bij Het Kasteel in Wijchen. De 2e plaats van Wijchenaar Leon Gommers was goed voor een half jaar gratis schaken.

Totaal deden 50 schaakliefhebbers uit het land van Maas en Waal mee aan dit zeer geslaagde schaakevenement in het Wijchense Café Anneke. Op de 8 wekelijkse speelavonden in de maanden juli en augustus kwamen afwisselend diverse schaakvarianten aan bod: vluggeren (5 minuten p.p.p.p.), snelschaak (10 minuten p.p.p.p.) en rapidschaak (20 minuten p.p.p.p.).


---