Praktijkonderzoek Veehouderij

Aver Heino gekozen tot Raalter Onderneming van het Jaar 2004

Praktijkcentrum Aver Heino, in de regio beter bekend als Proefboerderij Aver Heino, is uitgeroepen tot Raalter Onderneming van het Jaar 2004. Dit werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke bedrijvenmiddag van het Sallands Oogstfeeest Stoppelhaene, het grootste en gezelligste oogstfeest in de provincie Overijssel. De verkiezing van de Raalter Onderneming van het Jaar is een initiatief van de gemeente Raalte en Stichting Stoppelhaene. Het is een onderscheiding voor een in de gemeente Raalte, waartoe ook het dorp Heino behoort, gevestigde onderneming die door haar bedrijfsmatige activiteiten op een positieve wijze een bijdrage aan de gemeenschap heeft geleverd. Zeven bedrijven in verschillende categorieën waren voor de prijs genomineerd, waaronder Aver Heino in de categorie land- en bosbouw.

Het juryrapport beschrijft Aver Heino als volgt:

`In de 75 jaar van haar bestaan is proefboerderij Aver Heino in de agrarische sector uitgegroeid tot een begrip en zijn er talloze onderzoekingen gedaan op het gebied van de melkveehouderij. Agrariërs uit heel Noord- en Oost Nederland hebben er hun voordeel mee gedaan. Enkele jaren geleden heeft het bedrijf de overstap naar de biologische melkveehouderij gemaakt. Aver Heino vindt dat melkveehouderij meer is dan melk en vlees produceren. Het bedrijf kiest dan ook voor verbreding, bijvoorbeeld in de vorm van het aanbieden van groene en blauwe diensten zoals landschaps- en natuurbeheer. Door goede communicatie is Aver Heino in staat geweest om steeds opnieuw projecten en subsidies binnen te halen.
Naast de Nederlandse melkveehouder rekent Aver Heino ook de bevolking van Raalte en omgeving nadrukkelijk tot haar doelgroep. Zo staat het bedrijf altijd open voor mensen die langs komen fietsen en ontvangt het jaarlijks veel verenigingen en basisschoolleerlingen. De gemeente Raalte en de Stichting Stoppelhaene hebben besloten proefboerderij Aver Heino te benoemen tot Raalter onderneming van het Jaar 2004 vanwege haar sterk innovatief ondernemerschap binnen de agrarische dienstverlening, haar grote belang voor alle rundveeagrariërs en haar promotionele waarde voor de Raalter gemeenschap.

Voorzitter van de Stichting Stoppelhaene, melkveehouder Theo Ogink, en de burgemeester van de gemeente Raalte, de heer Houben, waren bij de uitreiking aanwezig om de genomineerden te feliciteren en toe te spreken en de winnaar bekend te maken. Het bij de prijs behorend kunstwerk van de kunstenaar Marie-Louise Kersbergen en de oorkonde krijgen een speciaal plaatsje in het ontvangstgebouw.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 31-08-2004 10:33.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl