AutoRai

31-8-2004

Fiat 8V Demon Rouge wint Concours délégance

De vijfde editie van Nederlands meest prestigieuze automobielevenement, het Concours délégance Paleis Het Loo is dit jaar uiterst succesvol verlopen. Ruim 150 deelnemers showden de prachtigste automobielen.

Grote winnaar was de Fiat 8V Demon Rouge (1952) uit de Louwman Collection, dat voor de eerste keer acte de présence gaf. Behalve de klasse Latin Masterpieces (1946-1965) werd de automobiel tevens uitgeroepen als Best of Show 2004 Concours délégance Paleis Het Loo.

Het koetswerk van deze zeer bijzondere en unieke Demon Rouge (rode duivel) is een van de allerbeste ontwerpen van de zeer getalenteerde Giovanni Michelotti. De Demon Rouge is gebouwd door Vignale. Michelottis meesterwerk is voorzien van een krachtige twee liter V8-motor en een modern chassis met rondom onafhankelijke wielophanging.

Inspiratiebron voor moderne autos
Opvallend is de halfronde, verticale achterruit onder een overstekend dak. Dit is een aërodynamische kunstgreep waardoor de achterruit zelfs bij zware regen schoon en droog blijft. De vondst met de deurgrepen die zijn verstopt in de achterste dakstijlen is simpelweg uniek. Het ongebruikelijke plexiglazen dak geeft hetzelfde uitzicht als een open auto en biedt volledige bescherming tegen weersinvloeden. De Demon Rouge heeft als inspiratiebron gediend voor een aantal autos die pas decennia later zijn ontworpen.

Louwman Collection
De Fiat 8V Demon Rouge maakt onderdeel uit van de Louwman Collection in Raamsdonksveer. De collectie wordt door de nationale en internationale vakpers betiteld als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld. De collectie is te bezichtigen tot en met 31 oktober a.s., op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro p.p., kinderen t/m 12 jaar en 65+ 4,00 euro p.p.. Gratis parkeergelegenheid. Het museum is gelegen aan de A27, Breda - Gorinchem, afrit 20.