Gemeente Almere

Gemeente Almere en Connexxion starten actie tegen zwartrijden

De gemeente Almere en Connexxion starten een voorlichtingscampagne om het zwartrijden op de bussen van Maxx terug te brengen. Niet alleen de voorlichting maar ook de inzet van de controleteams wordt verhoogd. Dit alles om het zwartrijderspercentage nog verder naar beneden te brengen en te houden. In de campagne "Geen excuus voor zwartrijden!" worden reizigers van Maxx gewezen op het feit dat zij over een geldig vervoersbewijs moeten beschikken.

Met de introductie van Maxx in januari van dit jaar werden reizigers geconfronteerd met een nieuw fenomeen voor Almere, de zogenaamde open instap. Op grote delen van de dag, tot 's avonds 19.00 uur, kan bij alle deuren ingestapt worden. Men hoeft niet langs de chauffeur en kan zelf het kaartje afstempelen. Dit zorgt ervoor dat het instappen vlotter gaat en de reistijd wordt hierdoor aanzienlijk verkort. Uit ervaring weten wij dat het aantal zwartrijders hoger is met een open instapbeleid. De reiziger moet wennen aan het nieuwe systeem en sommige zien het als een uitdaging om zonder te betalen mee te rijden. De verwachting was dan ook dat het percentage hoog zou zijn. Dat klopte, maar door inzet van onze VIC-teams is het percentage gaan zakken.

Om het percentage zwartrijders omlaag te brengen en te houden start Connexxion in samenwerking met de gemeente Almere de campagne: "Geen excuus voor zwartrijden!" Enerzijds worden reizigers geïnformeerd over de verplichting om met een geldig vervoerbewijs te reizen. Anderzijds worden er de komende periode constant vervoercontroles in de bussen uitgevoerd. Geen geldig vervoerbewijs betekent direct een fikse boete!

Deze campagne start op maandag 23 augustus en zal zeker tot het eind van het jaar gecommuniceerd worden en wel met de middelen: busposters en flyers voor in de bussen en bij het loket. Daarnaast zal het volledige Maxx wagenpark voorzien worden van de campagne ondersteunende stickers die zowel aan de buitenkant als binnen in de bus geplakt worden.