Time : 11:16:07 AM
Date : Tuesday, August 31, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

Knelpuntberoepen bij bedienden : grootste bediendesector stimuleert studenten zowel met premies als met een actieve dienstverlening

Minister Frank Vandenbroucke heeft zijn plannen uiteengezet om in Vlaanderen de knelpuntberoepen weg te werken, waarbij hij zich vooral richt op het vormingsaanbod voor werkzoekenden. Hij roept de bedrijfssectoren op om daaraan te sleutelen, met hulp van de Vlaamse overheid.

De bedrijfssector van het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (ANPCB), die 350.000 bedienden omvat, heeft al eerder dit jaar zo'n campagne opgestart - op Belgisch niveau. Dit is zo afgesproken in het sectorakkoord 2003-2004 dat in het voorjaar 2003 is afgesloten tussen de vakbonden en de werkgevers van de sector. Voor de uitvoering hiervan staat CEVORA in, het opleidingscentrum van het ANPCB.

Behalve een eigen premiestelsel dat jongeren moet aanzetten om te kiezen voor één van de 3 specifieke studierichtingen die naar een knelpuntberoep leiden (directiesecretariaat, boekhouding en diverse soorten technisch bediende) - per student kan men tot 750 euro ontvangen, verdeeld over 3 stappen tot en met aanwerving in de sector
- worden er ook inspanningen geleverd om dergelijke beroepen via een veelzijdige en actieve dienstverlening extra te ondersteunen.

Bedoeling is de aanwerving van nieuwe krachten te bevorderen en zowel de werkgever als die nieuwe krachten kwalitatief te begeleiden. Belangrijke elementen van deze aanpak zijn het bij elkaar brengen van werkgevers en jonge bedienden via deeltijds werken / deeltijds leren (industrieel leerlingwezen), publicatie op de CEVORA-website van vacatures, stageplaatsen of vakantiejobs, en diverse taalopleidingen, speciaal voor dit doel ontwikkeld.

Meer informatie hierover vindt u bij CEVORA en op de website van de bediendevakbond BBTK (www.bbtk.org), één van de sociale partners die mede het akkoord tot stand bracht.

Erwin DE DEYN
Federaal Secretaris
GSM : 0475/27.21.33