Socialistische Partij

SP en PvdA zijn gedraal over software-octrooien beu

31-08-2004 * Tweede-Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Martijn van Dam (PvdA) willen dat minister Brinkhorst en staatssecretaris van Gennip van Economische Zaken stoppen met dralen over software-octrooien. Al enkele maanden is er frictie tussen de Kamer en de bewindslieden over een voorstel van de Europese Raad om software-octrooien in Europa mogelijk te maken. De Kamer wil dat het voorstel niet wordt gesteund, maar de bewindslieden zouden dat liefst toch doen.

Begin juli heeft een Kamermeerderheid een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen het raadsvoorstel niet langer te steunen. Staatssecretaris Van Gennip heeft aangegeven dit standpunt zo vroeg mogelijk kenbaar te zullen maken aan de overige lidstaten. Maar op Kamervragen van Gerkens antwoordt minister Brinkhorst dat hij de mening van het parlement middels een briefje bij de bevestiging van de stemming kenbaar wil maken. Gerkens en Van Dam vinden dit onvoldoende en zijn het gemor en gedraal van de minister zo langzamerhand beu.

Van Dam: "In het debat hebben wij duidelijk afgesproken dat de staatssecretaris na aanname van de motie iedere verdere steun aan het voorstel zou onthouden. Dat is iets anders dan de collega's te vertellen hoe dit parlement er over denkt." Gerkens voegt daar aan toe: "Dit begint zo langzamerhand een gebed zonder eind te worden. Laat de staatssecretaris nu doen wat afgesproken is voordat het echt begint te lijken op traineren van de Kamer."