Autoriteit Financiële Markten

AFM waarschuwt tegen E1 Asset Management Inc.
31-8-2004

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van effectendiensten door E1 Asset Management Inc. (adres: 44 Wall Street, 9th floor, New York, NY 10005, Verenigde Staten van Amerika).

E1 Asset Management Inc. biedt vanuit de Verenigde Staten van Amerika in Nederland effectendiensten aan zonder dat zij daartoe beschikt over een vergunning dan wel onder een vrijstelling valt. De AFM heeft meerdere klachten ontvangen over de agressieve wijze waarop E1 Asset Management Inc. daartoe personen in Nederland telefonisch heeft benaderd.

Uit informatie van de website van de National Association of Securities Dealers (NASD) heeft de AFM geconcludeerd dat E1 Asset Management Inc. een rechtsopvolger is van Everest1 Inc. Tegen laatstgenoemde instelling heeft de AFM reeds op 2 december 2003 een waarschuwing gepubliceerd.

Het aanbieden in Nederland van effectendiensten zonder dat een instelling beschikt over een vergunning dan wel onder een vrijstelling valt is een overtreding van artikel 7, eerste lid, Wet toezicht effectenverkeer 1995 (Wte 1995). Deze openbare kennisgeving geschiedt met toepassing van artikel 48n juncto artikel 48r Wte 1995.

De AFM raadt beleggers die met een instelling of persoon zaken wil doen aan, vóóraf op de website van de AFM in het Instellingenregister voor effectendiensten te controleren of de desbetreffende instelling of persoon is geregistreerd en in Nederland effectendiensten mag aanbieden of verrichten. Beleggers kunnen voor vragen of klachten ook contact opnemen met de Toezichtslijn van de AFM: 0900- 5400 540 (0,35 euro per gesprek).