Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording vragen Karimi over wapenexportbeleid

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Datum: 31-08-2004

Beantwoording vragen over het wapenexportbeleid, gesteld door lid Karimi (Groen Links), die werden toegestuurd op 16 juni onder nummer 2030415990

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Ir. C.E.G. van Gennip, heeft deze vragen mede namens de Minister van Justitie als volgt beantwoord.

Vraag 1
Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over het wapenexportbeleid en in het bijzonder de bijlage bij deze antwoorden?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Wat is de reden dat er in dit overzicht van doorvoermeldingen, in tegenstelling tot gegevens uit eerdere overzichten, geen enkele melding van of naar Israël staat?

Vraag 3
Moet hieruit de conclusie getrokken worden dat er geen wapenzendingen meer plaatsvinden van of naar Israël via Nederlands grondgebied?

Vraag 4
Is het mogelijk dat El Al en andere transporteurs van wapenzendingen deze doorvoerzendingen niet meer melden? Zo ja, wat is de reden dat er niets gemeld is?

Antwoord 2, 3, en 4
Meldingen inzake de snelle doorvoer van militaire goederen ingevolge het huidige artikel 6 van het In- en uitvoerbesluit strategische goederen (IUB) zijn nu, tot het moment waarop de uitbreiding van de meldingsplicht van het IUB, waaraan momenteel wordt gewerkt, in werking treedt, alleen verplicht voor bepaalde categorieën wapens. Deze categorieën wapens worden genoemd in de bijlage bij het Gemeenschappelijk Optreden van 17 december 1998 inzake de bijdrage van de Europese Unie aan de bestrijding van de destabiliserende accumulatie en verspreiding van handvuurwapens en lichte wapens (1999/34/GBVB; PbEG 1999 L 009). Het overzicht van doorvoermeldingen bij de antwoorden op eerdere vragen van het Kamerlid Karimi (nr. 2030412750), betroffen dan ook doorvoertransacties rond zulke wapens.

Eerdere overzichten, die ter vertrouwelijke inzage aan de Kamer werden verstrekt en waarnaar de vragensteller verwijst, hadden betrekking op gegevens van met name de luchtvaartmaatschappij El Al over het vervoer van allerhande onderdelen van wapens en munitie via de luchthaven Schiphol. Zulke gegevens komen voor de Nederlandse overheid beschikbaar in het kader van de Wet wapens en munitie (WWM), waarvoor de Minister van Justitie de eerste verantwoordelijkheid draagt.

Vraag 5
Kan worden aangegeven hoe vaak doorvoerzendingen van en naar Israël hebben plaatsgevonden? Wat was de aard en omvang van deze zendingen voor de periode 21-07-2003 tot en met 21-04-2004?

Antwoord 5
Zoals hierboven werd aangegeven, is in het kader van het IUB geen melding gemaakt van doorvoer van of naar Israël. Voor zover er informatie beschikbaar is gekomen in het kader van de WWM, zal deze op zo kort mogelijke termijn en uiterlijk voor het einde van de week door de Minister van Justitie bij de griffie van de Kamer ter vertrouwelijke inzage worden gelegd.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. E.Slinger, persvoorlichter, telefoon (070) 379 72 56, e-mail: E.G.Slinger@minez.nl

31 aug 04 12:40