Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 31-8-2004

Tentoonstelling Over De Geschiedenis Van De Gnosis

In Bibliotheek Oss

Van dinsdag 31 augustus tot en met zaterdag 25 september 2004 is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de gnosis, samengesteld door de Internationale School van het Gouden Rozenkruis, het Lectorium Rosicrucianum.

De expositie gaat in op het thema gnosis. Gnosis is het Griekse woord voor kennis uit de goddelijke wereld, het wijst op het volledig kennen en bezitten van het oorspronkelijke leven. Vaak is deze kennis in gesluierde taal beschreven. Voor wie de sleutel bezit, is in deze gesluierde taal het antwoord te vinden op fundamentele levensvragen die gericht zijn op ontwikkeling van de innerlijke kennis en persoonlijke groei.

Centraal staan de schrijvers Jan van Rijckenborgh en Catharose de Petri. Beide schrijvers hebben tijdens hun leven vele boeken geschreven waarin zij gnostieke geschriften uit alle tijden voor de huidige mensheid hebben verklaard. Door vergelijking wordt aangetoond dat dezelfde thematiek is te herkennen in de verschillende stromingen uit vroegere tijden.

Op een aantal informatiepanelen wordt aandacht gevraagd voor de Tao Teh King, het Corpus Hermeticum, het gnostieke evangelie van de Pistes Sophia en de geschriften van de klassieke Rozenkruisers. Daarnaast gaat de expositie in op een aantal actuele publicaties en hun betekenis voor de mens in deze tijd.

De Internationale School van het Gouden Rozenkruis, het Lectorium Rosicrucianum, is een hedendaagse westerse variant van de klassieke mysteriescholen. Zij heeft zich tot taak gesteld de gnostische wijsheid bekend te maken. De aloude en mystieke Orde van het Rozekruis is een filosofische, traditionele, wereldwijde organisatie. Het traditionele symbool hiervan is een gouden kruis met een rode roos in het midden. Het kruis symboliseert het lichaam van de mens en de roos zijn ziel, die zich geleidelijk ontplooit door in contact met de samenleving en huidige maatschappij te evolueren. Omdat deze filosofie is gebaseerd op zowel aardse als kosmische wetten, is de Rozekruisers-leer een praktische filosofie die er van uitgaat dat de mens lichaam én ziel is.

Voor belangstellenden naar de achtergrond van de gnosis wordt er door de Volksuniversiteit Oss e.o. op dinsdag 21 september a.s. om 20.00 uur een lezing georganiseerd met de titel De Katharen en de gnosis. De lezing is tevens een introductie op een cursus van zes lessen in de Volksuniversiteit genaamd Van wijsheidsstromingen naar innerlijke wijsheid.

De tentoonstelling over de geschiedenis van de gnosis is tot en met 25 september a.s. gratis te bekijken in de Bibliotheek Oss.