Politie Limburg-Noord


229 bekeuringen op en rond Maasplassen
Datum: 31-08-2004
Tijd bericht: 11:04
Plaats: Limburg-Noord
De politie Limburg-Noord heeft in de maand augustus in totaal 229 bekeuringen opgemaakt voor diverse overtredingen tijdens controles in het kader van het Maasplassenproject. Hiermee wordt de overlast aangepakt rond de Maasplassen die ontstaat als gevolg van illegaal kamperen, nachtvissen, vuurtje stoken en het dumpen van afval. In totaal zijn dit jaar vanaf april al 954 bekeuringen uitgeschreven. De politie, politievrijwilligers en bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) hebben inmiddels zo'n 1600 uren in het project gestopt dat nog tot en met oktober duurt.

De meeste bekeuringen zijn uitgeschreven voor overtredingen in verband met de Visserijwet zoals vissen zonder vergunning, met teveel hengels of in strijd met de vergunningsvoorschriften (85) en voor het negeren van een gesloten verklaring (64). Voor het illegaal kamperen werden 44 bonnen uitgedeeld. De andere overtredingen die werden beboet waren het zich bevinden op verboden grond (20), vuurtje stoken (8) en en verkeersovertredingen (8). Nagenoeg alle verdachten zijn woonachtig in Duitsland en afkomstig uit het voormalig Oostblok en brengen een of twee nachten door in hun tentje en/of auto aan de oever. Als ze door de politie worden betrapt, moeten ze hun boeltje te pakken en het gebied verlaten. Er zijn tot nu toe tijdens deze controles nog geen aanhoudingen verricht. De controles vinden plaats in aanvulling op de al eerder door de beheerders genomen maatregelen om overlast te voorkomen c.q. te beperken zoals het instellen van een nachtelijk visverbod op de Maasplassen, het plaatsen van omheiningen en bordjes verboden toegang en het maken van greppels en het plaatsen van verkeersborden waardoor op bepaalde wegen 's nachts geen motorvoertuigen meer mogen komen.

Controles De controles vinden hoofdzakelijk 's avonds en 's nachts plaats op wisselende locaties en worden uitgevoerd door medewerkers van de basiseenheden Swalmen, Roermond-Centrum, Echt, Roerstreek, Nederweert en Heythuysen, leden van de Vrijwillige politie en Bijzondere Opsporings Ambtenaren (Boa's). Deze Boa's zijn van Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Stadstoezicht van de gemeente Roermond.