Nederlandse Hartstichting

Nieuwe dramaserie over reanimatie van Hartstichting en Avro 31-8-2004
De zes beslissende minuten na een hartstilstand Den Haag, 31 augustus 2004.
Op donderdag 2 september start de AVRO met de nieuwe twaalfdelige dramaserie Zes Minuten. De serie maakt deel uit van drie televisieprojecten die de AVRO in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting maakt in het kader van het veertigjarig bestaan van deze stichting. Bij dit programma over de zes beslissende minuten na een hartstilstand is de website www.zesminuten.nl ontwikkeld, die bezoekers confronteert met cruciale keuzes.

Ieder half uur sterft er in Nederland iemand aan een hartstilstand. Vaak gebeurt dat omdat het slachtoffer te laat of helemaal niet wordt gereanimeerd. De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn bepalend. De Nederlandse Hartstichting organiseert al meer dan 30 jaar reanimatieonderwijs voor de Nederlandse bevolking. Het streven van de Hartstichting is dat in 2005 dertig procent van de bevolking kan reanimeren. De dramaserie Zes minuten van de Hartstichting en de AVRO laat de noodzaak hiervan zien.

Zes minuten bepalen leven of dood
De serie gaat over de zes belangrijke minuten nadat iemand een acute hartstilstand heeft gehad en is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Twee verhaallijnen van twee verschillende slachtoffers vormen de basis van deze dramaserie. Zo zien de kijkers het leven van de slachtoffers: gewone mensen op een gewone dag tijdens een dramatisch moment, een hartstilstand. Zij leren het slachtoffer goed kennen en volgen de bezigheden van die persoon op de bewuste dag.

In de laatste zes minuten van iedere aflevering wordt duidelijk of de slachtoffers hun hartaanval overleven of niet. Er heerst veel hectiek, onrust en paniek. Schieten omstanders te hulp? Komt de ambulancedienst op tijd? Na deze minuten vindt de afwikkeling plaats, wordt de dood geconstateerd of juist niet. Hoe heeft het zover kunnen komen? Of: waarom heeft het slachtoffer het gered?

Aan het eind van de serie wordt de kijker opgeroepen de website: www.zesminuten.nl