Zoeken in uitspraken nu sterk verbeterd

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 31-08-2004

Vanaf vandaag hebt u de beschikking over nieuwe schermen voor het zoeken in uitspraken op Rechtspraak.nl. via de tabs `zoeken', `resultaat' en `uitspraak' eenvoudig kunt u heen en weer navigeren tussen het zoekscherm, het scherm met de resultaten van zijn zoekopdracht en een geselecteerde uitspraak. Ook hebben de schermen diverse vernieuwingen ondergaan.

Nieuw in zoekscherm:

1. Het zoeken in uitspraken gaat voortaan via één zoekscherm. Er is dus geen onderscheid meer tussen eenvoudig en uitgebreid zoeken.
2. Bij het zoeken op datum kunt u kiezen of u zoekt op datum van de uitspraak of op datum van de publicatie van de uitspraak
3. Bij het zoeken op datum kunt u voortaan aangeven of u zoekt `op', `voor', `tussen' of `na' een bepaalde datum. Bij het invullen van de datum kunt u gebruik maken van een kalender.

4. Bij het zoeken op vrije tekst kunt u aangeven of u zoekt alleen in de uitspraak zelf, alleen in de inhoudsindicatie of in allebei.
5. Per in te vullen onderdeel in het zoekscherm is een aparte helptekst opgenomen.

6. Vaste onderdelen van uw zoekvraag kunt u voortaan opslaan. Hierdoor hoeft u niet elke keer dezelfde onderdelen in te vullen. De door u opgeslagen gegevens kunt u op elk gewenst moment wijzigen.

Nieuw in resultaatscherm:

1. Bij de presentatie van de zoekresultaten kunt u aangeven of de resultaten weergegeven worden op datum van de uitspraak, datum van de publicatie van de uitspraak of op relevantie.

2. In het resultaatscherm kunt u altijd de wijze van presenteren wijzigen.

3. In het resultaatscherm is een aparte optie opgenomen om de lijst te kunnen printen.

4. Bij het presenteren van een gevonden uitspraak wordt voortaan altijd de inhoudsindicatie gepresenteerd. Deze inhoudsindicatie komt boven de uitspraak zelf te staan.

Verdere aanpassing
Nu het zoeken sterk verbeterd is en men eenvoudig in het zoekscherm kan aangeven in welk rechtsgebied men wil zoeken is de aparte link naar zoeken in uitspraken op het gebied van het vreemdelingenrecht en het bestuursrecht op de openingspagina niet meer opgenomen.

Uitgesproken actueel
De nieuwsvoorziening `Uitgesproken actueel' blijft bestaan. Een abonnee ontvangt elke zaterdag een attendering per mail met daarin een link naar het weekoverzicht uitspraken van de betreffende week.

Mijn rechtspraak
Het onderdeel `Mijn rechtspraak' op Rechtspraak.nl is vervallen vanaf vandaag. Met het nieuwe zoekscherm beschikt een gebruiker namelijk over een vergelijkbare functie met de optie om een zoekvraag op te slaan.