BIONAL PHARMA

Gorredijk, 30 augustus 2004

Eindelijk een oplossing voor migrainepatiënten! Nieuw product voorkomt migraine.

Migraine
Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn met herhaalde aanvallen van matige tot heftige bonzende hoofdpijn en gaat meestal gepaard met misselijkheid en/of braken. Naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van deze ziekte. De aanvallen worden vaak uitgelokt door triggers (persoonlijk uitlokkende factoren), zoals stress, voeding, inspanning of hormonale schommelingen. Vooral de menstruatie is voor veel vrouwen de trigger die leidt tot een migraineaanval. Bij een migraineaanval ontstaat eerst een vaatvernauwing in de hersenen. 20 % van de patiënten krijgt dan stoornissen in het gezichtsveld waardoor flikkeringen worden waargenomen (aura). Hierop volgt een sterke vaatverwijding (ontstekingsreactie) waardoor een sterke hoofdpijn op gaat treden. Ook ontstaan klachten als kloppende aderen, misselijkheid en overgevoeligheid voor geluid en licht.

Nieuw product voorkomt en vermindert migraine
BIONAL heeft op basis van de nieuwste inzichten Fytomiran(r) ontwikkeld. Dit product bevat de plantenextracten moederkruid, gember en druivenpit. Deze krachtige combinatie zorgt ervoor dat je minder gevoelig wordt voor de triggers van migraine. Hierdoor worden migraineaanvallen voorkomen of wordt het aantal aanvallen en de heftigheid ervan verminderd. Moederkruid remt de ontstekingsreacties, waardoor de sterke vaatverwijding afneemt en dus ook de hoofdpijn. Gember vermindert de misselijkheid, wat een veel voorkomend verschijnsel is bij migraine en zeker bij migraine die haar oorsprong vindt bij hormoonwisselingen (menstruele migraine). Druivenpit bevat OPC, een zeer krachtige groep antioxidanten die de bloedvaten beschermt. Erg belangrijk, omdat migraineaanvallen de bloedvaten kunnen beschadigen.
Een groot voordeel van dit nieuwe product is dat er geen bijwerkingen optreden. Vaak maken migrainepatiënten veel gebruik van synthetische pijnstillers. Deze worden vaak zelfs dagelijks ingenomen met de kans op alle mogelijke bijwerkingen.

Moederkruid blijkt in dubbelblind onderzoek effectief bij de behandeling en preventie van migraine
Het extract moederkruid (ingrediënt van Fytomiran(r)) is in dubbelblind onderzoek effectief gebleken bij de behandeling en het voorkomen van migraine. Een exacte dosering actieve inhoudsstoffen is echter noodzakelijk om effect te bewerkstelligen. BIONAL is er als eerste bedrijf in geslaagd een effectief moederkruidextract te ontwikkelen. Naast de exacte dosering onderscheidt dit extract zich door het speciale procédé waarmee het is ontwikkeld, waarbij de werkzame bestanddelen in moederkruid bewaard blijven en dus hun effectiviteit behouden.

Fytomiran(r) is vanaf 13 september verkrijgbaar bij drogisterij, reformhuis en apotheek. Een verpakking, voldoende voor 30 dagen, kost 7 euro 95.


---


----
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met: BIONAL Pharma B.V.
Mevrouw N. Boersma (manager PR & Communicatie)
Tolhuislaan 11-14
8401 GA GORREDIJK
Telefoonnummer: 0513-469369

Onderstaand vindt u nog enkele cijfers en feiten over migraine. Deze kunnen eventueel gepubliceerd worden.

Cijfers en feiten over migraine

- Ongeveer vijf procent van de migrainepatiënten heeft minstens 18 'migrainedagen' per jaar.

- Twintig procent van de migrainepatiënten heeft aanvallen die 2 tot 3 dagen duren.

- Eén procent van de migrainepatiënten heeft minstens één aanval per week.

- Migraineaanvallen nemen meestal af na de leeftijd van 64 jaar.
- De eerste aanvallen van migraine kunnen optreden op jonge leeftijd, reeds vanaf 10-11 jaar.

- Er zijn 2 x zoveel vrouwen als mannen met migraine.

31 aug 04 14:00