Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
68 Vragen van de heer R.J.F. Giesberts
(ingekomen 15 juli 2004)

De Neude is een stadsplein en ingericht voor ontmoeting. Met deze redenen zijn bij het ontwerp zitbanken bedacht. De houten banken werden zodanig geplaatst dat ze niet in de weg stonden van kleine evenementen en verwijderd konden worden bij grote evenementen.
Verwijderen is ook niet zo moeilijk. Terugzetten lijkt voor de leek een groter probleem. De banken hebben er de afgelopen maanden, zo is de indruk, vaker niet dan wel gestaan.
Eerdere vragen over het beleid hierachter, in een commissievergadering Verkeer en Beheer in 2003, resulteerde in het antwoord dat er onderhoud nodig was. Er was echter geen geld voor het onderhoud en op dat punt stokte de voortgang, dus ook de terugplaatsing. De belofte van het College was toen de banken in hun mindere staat toch te plaatsen.

GroenLinks constateert dat nu al enkele weken, sinds het einde van het Festival a/d Werf, de banken weer zijn verdwenen. Is er sprake van onderhoud (dit keer echt)? De zomerperiode lijkt ons bij uitstek de tijd waarin de banken volop hun functie vervullen. We willen dan ook graag dat de banken per direct worden geplaatst.
En als dan het probleem van de vlag en de vlaggenmast (zie eerdere schriftelijke vragen van dhr. Berends (LU) d.d. 9 oktober 2003) ook spoedig opgelost kan worden en de autowerende paaltjes bij de Neudeflat inderdaad weer geplaatst worden, wordt het Neude wellicht nog echt een stadsplein.

De volgende vragen hebben wij:

1. Kan het College ons vertellen waarom de zitbanken na afloop van Festival a/d Werf niet direct zijn terug geplaatst?

2. Is het College bereid ervoor te zorgen dat de banken op zo kort mogelijke termijn weer op het plein terugkeren?

3. Wil het College ons garanderen dat voor de toekomst de banken niet alleen op tijd verwijderd worden bij evenementen maar ook op tijd weer worden teruggezet?

4. Is er al een oplossing bedacht voor het probleem met de vlag en vlaggenmast? En zo nee, wanneer is die te verwachten?

Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 31 augustus 2004)

1. Verplaatsing van de banken wordt zoveel mogelijk beperkt. Daarvoor zijn twee redenen:
a. Verplaatsen leidt tot slijtage van de banken. In de praktijk leidt dit ertoe, dat in de periode april tot en met medio juni, wanneer er om de 14 dagen activiteiten op de Neude zijn waarbij de banken een sta in de weg vormen de banken worden verwijderd en opgeslagen. Ditzelfde gebeurt in de periode van augustus t/m oktober, wanneer er meerdere grote evenementen op de Neude zijn waarbij de banken eveneens een sta in de weg vormen;
b. Het weghalen, opslaan en terugplaatsen van de banken kost ongeveer EUR 1.500,-. Bij weg halen per (klein) evenement, moeten deze kosten worden gedragen door de organisatie van het betreffende evenement. Voor veel organisatoren is dat een belangrijke kostenpost. Door een langere periode te hanteren kunnen de kosten worden gedeeld door de organisatoren van alle evenementen die in de tussenliggende tijd plaats vinden.

De reden dat de banken niet direct na medio juni zijn teruggeplaatst ligt aan het feit dat verzuimd is de opdracht tot terugplaatsing aan de aannemer tijdig door te geven.

2. Op 16 juli 2004 is opdracht gegeven om de banken terug te plaatsen. De banken zijn in de week van 19 juli 2004 teruggeplaatst.

3. Ieder seizoen wordt bezien welke evenementen er op de Neude gaan plaatsvinden waarbij de banken dienen te worden verwijderd. Op grond van de onder 1 genoemde argumenten kiezen wij dan een periode waarin de banken worden verwijderd en opgeslagen. Direct daarna worden de banken dan weer terug geplaatst.

4. Alhoewel de vlaggenmast een grote herkenbaarheid heeft en daarmee bijdraagt aan de eigenheid van de Neude, heeft dit indertijd blijkbaar geprevaleerd boven de fysieke voorwaarden (onderhoud en beheer). De artistieke vlaggenmast is technisch gesproken minder geschikt voor het dragen van een vlag. Bij de julistorm van enkele weken geleden is de vlag dan ook opnieuw van de stok gewaaid en beschadigd geraakt. Aan het herstel wordt inmiddels gewerkt.

Indertijd is bij het plaatsen van de vlaggenmast geen rekening gehouden met beheer- en onderhoudskosten. Achteraf bezien is dit overigens zeer te betreuren en moet dit in voorkomende gevallen worden voorkomen. In de praktijk betekent dit dat er ad hoc oplossingen moeten worden gezocht voor onderhoudsproblemen. Het wijkbureau Binnenstad heeft hier al enkele keren voor gezorgd. Voor het herstel en terughangen van de vlag wordt op dit moment gezocht naar financiële middelen. Eveneens wordt bezien hoe een structurele oplossing gevonden kan worden voor toekomstige schade aan vlag en mast.


---- --