Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Meldpunt fietsroutes: veel klachten uit Zuid-Holland

Ruim 1900 mensen hebben inmiddels de weg naar het meldpunt Fietsroutes op anwb.nl gevonden. Opvallend is dat de meeste klachten van de inwoners uit Zuid-Holland komen. Zij hebben 110 verbeterpunten aangegeven. Ook in Noord-Holland en Gelderland mankeert het nodige aan de fietsroutes. Afgaand op het aantal meldingen, is de kwaliteit van Zeeuwse fietspaden het best. De ANWB kreeg slechts vijf klachten uit deze provincie.

Anderhalf jaar geleden richtte de ANWB het meldpunt fietsroutes op. Reden hiervoor waren de klachten die de bond kreeg over de kwaliteit van fietspaden. Het type klachten dat binnenkomt is zeer divers. De meeste klachten hebben betrekking op de algehele kwaliteit van de fietspaden. Zo krijgt de ANWB veel opmerkingen over vuil op de paden (glas, zand, afval) gaten, hobbels en kuilen. Maar ook komen er reacties binnen over de verkeersonveilige situatie van de fietsroute of over onjuiste bewegwijzering.

De ANWB neemt alle klachten serieus en speelt ze door naar de beherende instanties. Deze variëren van gemeenten en provincies tot Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De eerste verbeteringen zijn inmiddels uitgevoerd. Zo kreeg de ANWB in juni 2004 een melding binnen over losse en verzakte tegels op een fietspad dat parallel loopt aan de afrit 262 (Nispen-Roosendaal). De provincie Brabant heeft naar aanleiding van de melding het fietspad opgeknapt waardoor het er nu weer bij ligt zoals het hoort.

Het meldpunt fietsroutes is nog steeds geopend. Het is mogelijk om een melding te doen op anwb.nl, zoeken op 'meldpunt' en daar de reactie kenbaar te maken.
---

Noot voor de redactie,