Gemeente Aalsmeer


Â

Publicatiedatum: 31 Augustus 2004 | print

Munitie sluisje Fort Kudelstaart geruimd

De werkzaamheden voor het opsporen en onschadelijk maken van munitie bij het sluisje van Fort Kudelstaart zijn afgerond. Er zijn bijna 2.000 niet gesprongen explosieven gevonden, variërend van klein kaliber (kogels in hulzen) en tientallen kiloâs kruit, tot zoân 60 zware Brisantgranaten. De gevonden munitie bestaat grotendeels uit gedumpte explosieven, er zijn nauwelijks blindgangers (verschoten munitie die niet tot explosie is gekomen) aangetroffen.

De werkzaamheden zijn probleemloos verlopen. Door de grote vondst hebben de werkzaamheden wel een paar weken uitloop ondervonden. Opvallend was dat veel gevonden munitie van Tsjechische makelij is, iets wat niet eerder op zoân grote schaal in Nederland is gevonden. Naast munitie is ook een flinke hoeveelheid asbest gevonden, waarvoor een apart verwijderingstraject is doorlopen. De aangetroffen munitie is grotendeels door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) meegenomen naar springlocaties buiten Aalsmeer. Een klein deel is in Kudelstaart onschadelijk gemaakt.

Nu de munitie geruimd is, kan een begin gemaakt worden met de restauratie van het sluisje en de plaatsing van de nieuwe bruggen. Naar verwachting is hiervoor in september een planning gereed.

Â

Â
Â