HBO-Raad

verschenen op: 31-08-2004

Rede Frans Leijnse bij opening hogeschooljaar Saxion Hogescholen

Zonder dertigplussers raakt Nederland achterop in Europa

Het kabinet wil met ingang van 2005 studenten die ouder dan dertig jaar zijn niet langer bekostigen. In totaal gaat het hierbij om ruim 50.000 studenten in het hoger onderwijs. Deze mensen gaan dan een kostendekkend collegegeld betalen. In plaats van de huidige ⬠1.500 per jaar wordt dit zoân ⬠6.500 per jaar, een veelvoud dus. Vandaag, tijdens de opening van het hogeschooljaar bij Saxion hogescholen in Enschede omschrijft HBO-raad voorzitter Frans Leijnse dit als het âperfecte recept om in Europa verder achterop te raken.â Volgens hem moet Nederland het juist in de komende jaren meer en meer hebben van de rijpere studenten. Mensen die verder willen komen in hun werk en besluiten om te gaan studeren. De hogescholen zijn dan ook sterk gekant tegen de bezuiniging op de dertigplussers.

Ruim 70% van de 30-plussers studeert aan hogescholen voor ingenieur, maatschappelijk werker, productiemanager, bouwkundige, leraar of verpleegkundige. Voor het overgrote deel is dit het eerste diploma dat deze mensen in het hoger onderwijs zullen halen. Veelal hebben zij als jongere niet de gelegenheid gehad door te studeren. Velen zijn met een mbo-diploma gaan werken en komen later tot de conclusie dat er meer van hen gevraagd wordt. Allochtone werknemers zijn onder de 30-plussers oververtegenwoordigd.

De rijpere studenten zijn, gelet op hun achtergrond, veelal mensen die niet uit de traditionele hogeropgeleide milieus komen. Veel beleidsmakers oriënteren zich echter niet op deze groep. Terwijl zij voor de toenemende vraag naar hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt steeds belangrijker worden. De reden hiervan is dat de doorstroom vanuit havo en vwo naar het hoger onderwijs met zoân 80 tot 90% al bijna maximaal is. De leeftijd van de nieuwe hoger opgeleiden zal dus stijgen. De persoonlijke emancipatie van de oudere studenten loopt samen met een groeiende maatschappelijke behoefte aan hooggeschoolde kenniswerkers. De opleiding van deze tweedekansers âschraagt zowel de economische groei als de maatschappelijke integratieâ, stelt Leijnse.

In Nederland lijkt men zich hiervan niet bewust te zijn, er âwordt echter nog gewerkt met een wijdverbreid misverstand: alles wordt benaderd vanuit het perspectief van de negentienjarige studentâ, zo stelt Leijnse in zijn inleiding. In het buitenland kijkt men hier anders tegenaan. Veel Europese landen hebben in het kader van de Lissabon-agenda hun inspanning voor leven lang leren in het hoger onderwijs vergroot. Het Verenigd Koninkrijk investeert bijna 400 miljoen euro in de ondersteuning van zogeheten âadult learnersâ, andere landen volgen. Men is zich ervan bewust dat de groei van het aantal kenniswerkers in de gegeven demografische omstandigheden moet komen van volwassen tweede kansers.

De HBO-raad is de belangen- en werkgeversvereniging van de Nederlandse hogescholen. Bij de vereniging zijn 45 hogescholen aangesloten, waar in totaal 308.000 studenten staan ingeschreven. In het hbo zijn ruim 30.000 mensen werkzaam.