Gemeente Hilversum

[Overzicht............................................................ ....]

Bewoners en ondernemers beslissen zelf over parkeersysteem

Bewoners en ondernemers in delen van Hilversum krijgen komend najaar de kans te beslissen over de mogelijke invoering van het parkeersysteem. Het parkeersysteem, dat al is ingevoerd in het centrum en de schil daar omheen, behelst betaald parkeren op alle parkeerplaatsen, met medegebruik van vergunninghouders. Het gaat om de buurten `Klein Rome´, de `Bloemenbuurt´en de `Oude Haven - Noord´ waar parkeren nu nog gratis is en sprake is van parkeeroverlast. Dit is onderdeel van het besluit dat het college van burgemeester en wethouders op 30 augustus 2004 heeft genomen over de uitbreiding van het Hilversumse parkeersysteem.

Enquête
In oktober stuurt de gemeente Hilversum alle bewoners en ondernemers in deze buurten een enquêteformulier met daarin de vraag of zij voor of tegen de invoering van dit systeem in hun straat zijn. Op basis van de adviezen die met deze enquêtes worden uitgebracht, kan het college een besluit nemen over het al dan niet invoeren van het parkeersysteem in de desbetreffende straten.
De bewonersenquête is onderdeel van de uitvoering van het in 2003 vastgestelde parkeerbeleid. Bewoners en ondernemers in wijken met hoge parkeerdruk kunnen vanaf het begin mee beslissen de mogelijke invoering van het parkeersysteem in hun eigen straat. Ook krijgen bewoners en ondernemers de kans hun mening te geven over de werkingstijden en de werkingsdagen van dit systeem.

Spelregels
Voor deze werkwijze geldt uiteraard een aantal belangrijke spelregels. Niet alle wijken en buurten van Hilversum krijgen op dit moment al de gelegenheid om in de enquête hun advies uit te brengen. Als eerste komen die buurten aan de beurt waar uit parkeertellingen blijkt dat de parkeerdruk het hoogst is. Dit zijn een aantal gebieden die nu grenzen aan de bestaande ´schil´ waarvoor betaald parkeren met medegebruik van vergunninghouders geldt. Dit zijn delen van de wijken Klein Rome Oost, de Bloemenbuurt, de Oude Haven Noord en de Lorentzweg en omstreken. In een later stadium komen ook andere wijken met een hoge parkeerdruk aan de beurt. Als selectiecriterium voor afname van de bewonersenquête hanteert de gemeente een minimale parkeerdruk van tachtig procent voor een heel gebied of wijk.

De enquêteprocedure
Bij de enquêteprocedure gelden de volgende randvoorwaarden. Voor een geldend advies per straat moet minimaal 60% van de enquêtes teruggestuurd worden. Als een straat dit percentage niet haalt dan gebeurt er in principe niets en wordt het parkeersysteem in die straat niet ingevoerd. Als de geldigheidsdrempel van 60 % respons per straat wel is gehaald, dan moet minimaal 51% van de respondenten voor of tegen gestemd hebben. In een dergelijk geval wordt dit als een geldend advies aan het college gezien. In deze gevallen zal het college het bewonersadvies per straat in principe ook daadwerkelijk uitvoeren, als dit praktisch uitvoerbaar is. Het college zal het bewonersadvies toetsen aan bepaalde randvoorwaarden. Zo moet het voor alle bezoekers duidelijk zijn dat er op een bepaalde plek betaald parkeren geldt. In die uitzonderlijke gevallen waarbij praktische uitvoering en handhaving niet mogelijk is, kan het collegebesluit afwijken van het bewonersadvies.

Meer informatie
Bewoners en ondernemers in de betreffende buurten ontvangen in september een nieuwsbrief met informatie over het parkeersysteem. In de laatste week van september en in de eerste week van oktober 2004 organiseert de gemeente een drietal informatieavonden. Voor deze avonden worden alle bewoners en ondernemers persoonlijk uitgenodigd.

datum bericht: 31 augustus 2004