Gemeente Hilversum

Geen afsluiting in Van Riebeeckkwartier

In zijn Definitief Ontwerp voor de inrichting een verkeersveilige 30-kilometerinrichting van het Van Riebeeckkwartier gaan Burgemeester en Wethouders niet in op de wens van een vijftigtal bewoners om een knip aan te brengen in de Willem Bontekoestraat naast zorgcentrum Gooierserf. De omwonenden hadden daarom in de inspraak gevraagd om sluipverkeer tegen te gaan. Het College stelt dat met de gevraagde afsluiting de bereikbaarheid voor bewoners in de wijk afneemt. Bovendien wordt Gooierserf lastig bereikbaar voor de hulpdiensten. De brandweer zou bijvoorbeeld op de ventweg de draai niet kunnen maken.

De maatregelen
Het in te richten gebied wordt begrensd door de twee spoorlijnen, de Soestdijkerstraatweg, het Oostereind en de Van Linchotenlaan. In dat gebied houden de Soestdijkerstraatweg, de Oosterengweg en het Oostereind als radiaal en onderdelen van de buitenring een 50-kilometerregime.
In het Definitief Ontwerp zijn vier plateaus voorzien op de Van Riebeeckweg, zes inritconstructies bij kruisingen met de Oosterengweg en 29 drempels. Naar aanleiding van de inspraakreacties vervalt de drempel op de Willem Barentzweg tussen
de Van Heemskerckstraat en de Van Riebeeckweg.

Brandweer
Met de brandweer heeft overleg plaatsgevonden over een tweetal kritiekpunten. De brandweer had in verband met de aanrijtijden moeite met het 30-kilometerregime op de Van Riebeeckweg en het voorgestelde eenrichtingsverkeer op de Oude Amersfoortseweg vanaf de Waldecklaan tot aan de ingang naar het bedrijventerrein vlak voor de Willem Bontekoestraat.
In het overleg heeft de brandweer uiteindelijk met beide maatregelen ingestemd. Met de plateaus op de Van Riebeeckweg, omdat die met een busvriendelijke helling worden uitgevoerd, en met het eenrichtingsverkeer op de Oude Amersfoortseweg omdat het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 bestuurders van een voorrangsvoertuig bij de uitoefening van hun taak toestaat van de voorschriften af te wijken. In geval van nood mogen brandweer en ambulance met zwaailicht ter plaatse tegen de rijrichting in rijden. Afgesproken is wel dat de maatregelen na een jaar worden geëvalueerd.

Busplateaus Van Riebeeckweg
B&W houden vast aan de verplaatsing van de bushaltes bij Gooierserf naar plateaus bij de Willem Barentzweg en de Willem Bontekoestraat. Dat heeft te maken de richtlijn Bus in verblijfsgebied, die vraagt om geen standaard 30-kilometermaatregelen
te treffen in busgebieden, uitgezonderd plateaus waar bussen halteren. Om het in- en uitstappen voor oudere mensen te vergemakkelijken worden wel verhoogde perrons voorgesteld.

Aanvullende verkeersmaatregelen
Op de gedeelten van de Willem Barentzweg en de Willem Bontekoestraat tussen het Peter Planciusplein en de Van Riebeeckweg wordt conform het Voorlopig Ontwerp de rijrichting omgedraaid.

Verdere procedure/uitvoering
Het Definitieve Ontwerp wordt op maandag 20 september besproken door de raadscommissie Verkeer en Buurt.
De uitvoering staat gepland voor het voorjaar van 2005.

Datum bericht: 31 augustus 2004