Provincie Flevoland



Gemeenten krijgen meer vrijheid om te bouwen

Woningbouwplannen en renovatieprojecten in Flevoland kunnen voortaan sneller gerealiseerd worden. De provincie Flevoland heeft met succes bij de rijksoverheid bepleit dat gemeenten minder procedures hoeven te volgen bij nieuwe bouwplannen. Dat levert minimaal twee maanden tijdwinst op èn het scheelt een hoop papierwerk bij gemeenten en provincie. Nergens anders in Nederland wordt op deze wijze samengewerkt in de ruimtelijke ordening.

Het uitgangspunt voor de provincie Flevoland is om de
verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van steden en dorpen meer bij de gemeenten te leggen. Gemeentelijke plannen moeten wel passen binnen het provinciale Omgevingsplan Flevoland, maar een groot deel hoeft voortaan niet meer afzonderlijk te worden getoetst door de provincie. En daarmee slaan we echt een slag bij het verminderen van regels, zegt Andries Greiner, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening. Deze aanpak is uniek voor Nederland. Wij in Flevoland, gemeenten en provincie, laten zien dat samenwerken leidt tot concrete verbeteringen waar iedereen bij gebaat is: burgers , bedrijfsleven en de overheid zelf.

Wat is er precies veranderd? In samenspraak met de gemeenten heeft de provincie Flevoland de afgelopen maanden gewerkt aan een lijst waarbij gemeenten vrijstelling kunnen verlenen van het bestemmingsplan (artikel 19.2 van de Wet Ruimtelijke Ordening). Die lijst is veel uitgebreider dan voorheen, waardoor gemeenten sneller kunnen handelen bij bouwplannen.

Deze verkorte procedure maakt het onder meer mogelijk om sneller lokale voorzieningen te realiseren als extra schoollokalen en zorgsteunpunten. Maar ook uitbreidingen van kantoren, winkels en bedrijven binnen de bebouwde kom kunnen nu zonder tussenkomst van de provincie tot stand komen. Een ander belangrijk punt is dat op de nieuwe vrijstellingslijst ook woningbouwplannen en aanpassing van infrastructuur in bestaand stedelijk gebied staan. Hiermee wordt het mogelijk om plannen voor vernieuwing van woonwijken sneller te realiseren. Voor Flevoland van groot belang, omdat er heel veel renovatie- en herstructureringsprojecten van woonwijken op stapel staan.

De nieuwe vrijstellingsregeling betekent overigens niet dat gemeenten nu vrij zijn om overal maar woningen te bouwen. De regeling geldt niet voor groengebieden en bedrijventerreinen die van bovenlokaal of regionaal belang zijn. Deze gebieden zijn aangegeven op de kaart van het provinciale omgevingsplan. Verder moet een gemeente alle plannen vier weken ter inzage leggen. Wie het niet met de plannen eens is, kan binnen die termijn bezwaar maken bij de gemeente.