Federatie van Ouderverenigingen

Projecten

31 augustus 2004

Projecten

Werken via projecten is niet meer weg te denken. Verscheidene projecten zijn net gestart. Andere projecten staan voor een vervolgfase of zoeken nog financiering. Bij veel van deze projecten is sprake van samenwerking tussen landelijk en lokaal niveau.

Wilt u meer weten over onderstaande projecten? Hebt u zelf een goed idee en wilt u advies om er een concreet plan van te maken? Bel of mail dan met Joost Blommendaal, coördinator projecten FvO, T 030 2363767 of j.blommendaal@fvo.nl

Ondersteund leven
Het project ondersteund leven is in een afrondende fase. Het laatste product, de werkmap voor ouders, is net helemaal klaar. De inhoudelijke en financiële verantwoording aan de subsidiegevers heeft inmiddels plaatsgevonden. Momenteel wordt met de ouderverenigingen gesproken over een vervolgaanvraag voor dit project.

Ervaringen met de rugzak
Het onderzoeksdeel van het project is gestart. We zijn erg benieuwd naar de eerste ervaringen van ouders met de rugzak. Behalve het onderzoeksrapport willen we daarna graag ook een boekje voor ouders maken met praktijkvoorbeelden.

Ervaar het samen
Dit project richt zich op de kwaliteit van zorg rond mensen met een ernstig meervoudige beperking. De financiering is zo goed als rond. Er ligt een brief aan de fondsen met het verzoek te mogen starten. Het is de bedoeling dat er bijeenkomsten komen met ouders en zorgverleners en er komen ook brochures.

Je lieve lijf
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met TransAct en Stichting Ookjij.nl. Het project gaat voorlichtingsmateriaal ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke handicap en hun ouders/verwanten rondom de themas lichaamsbeleving, seksualiteit en anticonceptie. Het project is in aanvraag bij een fonds.

Zelf aan het woord over seksualiteit
Is samenwerking met Loes van Veen AV-producties is een aanvraag gedaan voor de ontwikkeling van acht voorlichtingsvideos over seksualiteit en seksualiteitsbeleving.
In de reeks komen mensen met een verstandelijke beperking zelf aan het woord.

Wonen, zorg en welzijn
In juni is de eerste fase van het project Wonen, zorg en welzijn in Dordrecht en omstreken gestart. In dit samenwerkingsproject tussen RFvO Waardenland, Mee Zuid Holland Zuid en de RPCP wordt in de eerste fase geïnventariseerd welke wensen en behoeften 40 jonge mensen met een beperking hebben rond wonen, zorg en welzijn.

Ouders ontmoeten ouders
De provincie Utrecht heeft financiering toegekend voor het interculturalisatieproject Ouders ontmoeten ouders. In het project zullen allochtone ouders in contact worden gebracht met autochtone ouders om ervaringen uit te wisselen over de zorg aan hun kind met een handicap.

In de buurt
Het project In de buurt is afgerond. In de buurten Lunetten en Molenvliet zijn vele activiteiten georganiseerd om contact tussen buurtgenoten met en zonder handicap tot stand te brengen. Het project was erg succesvol. Binnenkort wordt met de provincie gesproken over financiering van een vervolg.

Cursussen
De cursussen Wonen zoals je wilt en Persoonlijke Toekomstplanning die gefinancierd zijn door Provincie Utrecht zijn onlangs met succes afgerond. De cursussen zijn uitgezet via de PFvO Utrecht.