Gemeente Moerdijk


GRONDPRIJZEN VASTGESTELD

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om nieuwe grondprijzen vast te stellen. Het betreft de grondprijzen voor volkshuisvesting, commerciële voorzieningen, niet-commerciële voorzieningen en snippergroen met ingang van 23 september 2004.

Op 8 juli 2004 werd in de raad geen meerderheid gevonden voor het vaststellen van de aangeboden grondprijzennotitie. Belangrijkste kritiekpunten waren de hoogte van de grondprijzen, het uitsluiten van particulieren als het gaat om het verstrekken van een stimuleringsbijdrage en het feit dat er niet gedifferentieerd werd per kern.

De doelstelling van dit voorstel is te komen tot een reële zich regionaal verhoudende en gedifferentieerde grondprijs met name als het gaat om de volkshuisvesting. Tot op het heden werkte de gemeente Moerdijk met een vaste grondprijs van 202,13 m². Om in te spelen op de wensen van de markt en toch een reële grondprijs te vragen is het op dit moment zinvol om te differentiëren in de bouwgrondprijzen. In plaats van een stimuleringsbijdrage voor woningcorporaties als zij bouwen in de sociale klassen en voor starters, wordt nu geadviseerd om de grondprijs voor woningen in de sociale prijsklasse te verlagen, ongeacht de bouwer.

Naast de grondprijzen voor woningbouw stelt het college nieuwe richtlijnen voor de grondprijzen ten behoeve van commerciële functies (o.a. kantoren en bedrijventerreinen), niet-commerciële functies (o.a. sportvelden, sociaal maatschappelijke instellingen) en snippergroen (reststroken groen en tuingrond).

De commissie Fysieke Infrastructuur behandelt het raadsvoorstel op 7 september. Op 23 september buigt de raad zich over het voorstel.