Gemeente Driebergen

Meerderheid Driebergse raad voor herindeling op de Heuvelrug

In een extra raadsvergadering heeft de Driebergse gemeenteraad zich gisteren uitgesproken over het herindelingsvoorstel van de Provincie Utrecht. Na uitvoerige beraadslagingen werd duidelijk dat er een meerderheid was voor een herindeling met Maarn, Amerongen, Leersum en Doorn. De fracties van de VVD en SGP en ook twee van de vijf leden van Progressief Driebergen-Rijsenburg stemden uiteindelijk tegen de herindeling. Voor het geamendeerde voorstel voor de herindeling waren de fracties van het CDA, D66, de Christen Unie en drie leden van de PDR.

De amendementen van het CDA en de PDR op het voorstel betroffen de volgende toevoegingen op het besluit:

* De deelname aan het herindelingsproces te continueren.
* Positief te reageren naar Gedeputeerde Staten als zienswijze op het herindelingsontwerp in die zin dat de gemeente kiest voor samenvoeging met Maarn, Amerongen, Leersum Doorn en Driebergen-Rijsenburg.

* In de reactie eveneens het verzoek aan Gedeputeerde Staten richten om stil te staan bij het beperkt aanwezige draagvlak en de overwegingen van de tegenstanders van herindeling en een benadering te kiezen die hier nadrukkelijk rekening mee houdt.

Na bestudering van de zienswijzen die alle betrokken partijen tot 1 september konden indienen, zal Gedeputeerde Staten een concept herindelingsadvies opstellen. In december wordt dit advies vastgesteld door Provinciale Staten, waarna het wordt toegezonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Vervolgens stelt de minister een wetsvoorstel tot herindeling op en stuurt dit binnen vier maanden naar de ministerraad. Daarna volgt de parlementaire behandeling in de Tweede en de Eerste Kamer. In de loop van 2005 zal duidelijk worden of de Heuvelruggemeenten per 1 januari 2006 definitief samen zullen gaan.
---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg