HBAG Bloemen


31-08-2004
Aan alle exporteurs Rusland Voortgang importstop Rusland

Na ruim drie weken is door de Nederlandse PD nog geen antwoord ontvangen van Russische zijde en is geen enkele indicatie op enige voortgang.

Ondanks contacten van de Nederlandse Landbouwraad in Moskou met het Ministerie van Landbouw in Moskou is van een discussie over een echte oplossing nog steeds geen sprake. Deze week is een antwoord door de Russen is toegezegd.

Volgende week zal ook minister Veerman een bezoek brengen aan Moskou, als voorzitter van een EU-delegatie. Wij gaan ervan uit dat hij tijdens dit bezoek de mogelijkheid krijgt om ons probleem te bespreken en hopelijk vindt hij een oplossing. De minister is uitgebreid geïnformeerd en wordt vergezeld door deskundigen die van A tot Z op de hoogte zijn.

Ons is gemeld dat afgelopen week bloemenzendingen aan de grens zijn tegengehouden en gewogen, waarbij zich de nodige problemen hebben voorgedaan.
Als de Russen het een EU-probleem maken, waar wel indicaties toe zijn, zal een oplossing mogelijk nog langer op zich laten wachten. Van overheidszijde wordt zowel aan een bilaterale als aan een mogelijke EU oplossing gewerkt om weer een maximale exportstroom van Nederland naar Rusland te bewerkstelligen.