Gemeente Heerlen

31 augustus 2004

Voortgangsrapportage eerste helft 2004

Operatie Hartslag: een kwestie van volhouden

Voor het eerst sinds de start van Operatie Hartslag, is de Heerlense binnenstad ook in de avonduren veiliger. De gecombineerde aanpak van zorg en handhaving werkt steeds beter. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage over het project. De verbetering lijkt vooral toe te schrijven aan het gericht aanpakken van personen die de meeste overlast veroorzaken en aan cameratoezicht. Beide deelprojecten lopen sinds begin 2004.

Een half jaar geleden werd de verbetering van de situatie na zessen nog genoemd als laatste grote verbeterslag van Operatie Hartslag. De situatie rondom het station en overdag in het centrum werd toen al als veilig en beheersbaar beschouwd vergeleken met steden van dezelfde omvang. Nu geldt dit dus voor de totale situatie. Operatie Hartslag gaat zich nu voornamelijk richten op het behoud van de behaalde resultaten.

Aanpak overlast veroorzakende personen
Via Operatie Hartslag werden de afgelopen maanden personen die de meeste overlast veroorzaken uit het centrum verwijderd. De nadruk lag hierbij op dealers en runners. Van deze personen wordt regelmatig een top tien samengesteld. Politie, justitie gevangeniswezen en zorgpartners richten zich vervolgens samen op deze groep. Zo hebben de inspanningen een groter effect. Tot voor kort kwam het bijvoorbeeld vaak voor dat een hardnekkige overlastveroorzaker wel werd veroordeeld, maar wegens cellen- of beddentekort niet de gevangenis in ging of het juiste zorgtraject kon volgen.

Cameratoezicht schot in de roos
Binnen het cameragebied daalde het aantal klachten over drugsoverlast van 1151 in de eerste helft van 2003 naar 483 in de eerste zes maanden van dit jaar. Bovendien konden dankzij het ultramoderne camerasysteem bijna tweemaal zoveel drugsmisdrijven worden opgehelderd (131 nu tegen 73 vorig jaar) en kwamen bij het meldpunt Drugs- en Tippeloverlast nog 'slechts' 619 geregistreerde klachten binnen, tegen 1476 in dezelfde periode van 2003. Mede dankzij het cameratoezicht is de pakkans in het gebied aanzienlijk verhoogd. De resultaten van de officiële evaluatie van het cameratoezicht door een extern onderzoeksbureau worden in het voorjaar van 2005 bekend gemaakt.

Domushuis

Aan de zorgkant is sinds april een nieuwe voorziening gerealiseerd: het Domushuis. Het biedt een thuis aan 18 zwaarverslaafde en psychiatrische bewoners. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Op die manier wordt gewerkt aan een zelfstandige toekomst voor de bewoners.

Waken voor verplaatsingseffecten
Uit klachten bij het Meldpunt Drugs- en Tippeloverlast kan worden afgeleid dat er sprake is van een verplaatsing van de door de burger ervaren overlast. Dit strookt echter niet met het criminaliteitsbeeld van de politie. De politie geeft aan dat er op wijkniveau niet of nauwelijks sprake is van een verplaatsing van criminaliteit. Uiteraard worden de gemelde klachten serieus genomen en zal de inzet van politie en toezichthouders mede gericht moeten worden op het bestrijden van eventuele verplaatsingseffecten.

HEERLEN
Communicatie
Francine Pelzers
(045) 56 04 070
f.pelzers@heerlen.nl

-----------------------

---- --