Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Kosten voor bedrijven met loze brandmeldingen

BARENDRECHT (Dinsdag 31 augustus 2004) * Gisteravond heeft de commissie Samenlevingszaken ingestemd met het voorstel bedrijven kosten in rekening te brengen voor verwijtbare loze brandmel-dingen. Bedrijven die hun zaken niet voor elkaar hebben en keer op keer verwijtbare loze meldingen door hun automatische brandmeldinstallaties veroorzaken, krijgen als het aan de commissie en het college ligt binnenkort een factuur. De gemeenteraad neemt eind van de maand een definitief besluit. Ook sprak de commissie Samenlevingszaken gisteravond over het vrijwilligerswerkbeleid en het beleidsverslag van de afdeling Sociale Zaken.

Het voorstel wordt ingevoerd omdat ruim 90% van het aantal brandmeldingen loos alarm blijkt te zijn. De brandweer rukt bij deze brandmeldingen voor niets uit. Naast het kostenaspect is een belangrijke reden dat het uitrukken voor verwijtbare loze brandmeldingen demotiverend werkt voor de vrijwilligers. Ook de werkge-vers van de vrijwilligers zijn niet blij met al het 'loze alarm'. Als het aan de commissie ligt krijgen de bedrijven direct na een verwijtbaar loos alarm een brief met een waarschuwing. Het bedrijf krijgt de gelegenheid om zijn zaken in orde te maken. Bij de derde loze brandmelding krijgt het bedrijf een factuur. Per uitgerukte brandweerwagen wordt 200 euro in rekening gebracht. Bij de behandeling in de commissie is het voorstel van het college wel aangescherpt. Het college vond het redelijk om na 4x een factuur te sturen. Voor de commissieleden was dit nog 'te lief' en wordt de factuur bij de derde verwijtbare loze melding verzonden. Overigens liet de burgemeester weten dat de brandweer altijd blijft uitrukken bij een alarmmelding.

Vrijwilligerswerkbeleid
De commissie Samenlevingszaken geeft de notitie vrijwilligerswerkbeleid vrij voor inspraak. Bewoners en organisaties wordt gevraagd een reactie te geven op het geformuleerde beleid. Het beleid rond vrijwilligers is volgens wethouder Ett Schoehuizen van belang omdat vrijwilligers de hoeksteen van de samenleving zijn. Het college vindt het belangrijk dat er wat gedaan wordt voor vrijwilligers. Er kan dan gedacht worden aan het uitreiken van een waarderingsspeld, het organiseren van een vrijwilligersavond en verenigingen onder-steunen met cursussen en het werven van vrijwilligers. De commissie nam zelf al wel een voorschot op de inhoud van de nota. Vraagtekens werden met name gezet bij de rol en functie van de vrijwilligersvacature-bank. 'Is het niet zodat organisaties toch met name zelf actief zijn in de werving van vrijwilligers?', lieten ver-schillende partijen weten. De Boca stelde in haar inspraakreactie dezelfde vraag. De notitie Vrijwilligersbe-leid is vanaf morgen ook op www.barendrecht.nl te raadplegen. Vrijwilligersorganisaties worden daarover nog apart per brief geïnformeerd.

Afdeling Sociale Zaken op orde
De afdeling Sociale Zaken heeft haar zaken goed voor elkaar. Dat is de conclusie die de commissie Sa-menlevingszaken gisteravond trok bij de behandeling van het beleidsverslag 2003. Op 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand ingevoerd. Er is veel tijd besteed aan de voorbereiding van de invoering van de nieu-we wet. Ook is de achterstand weggewerkt. In april 2003 was er een structurele achterstand van 54%. In juli 2004 was de hele achterstand weggewerkt. Verbeterpunt ligt voor de afdeling Sociale Zaken in de communi-catie. Het is van belang de (toekomstige) cliënten goed te informeren over producten en diensten van de afdeling Sociale Zaken. In 2004 zal daar dan ook veel aandacht naar uitgaan. De afdeling wil onder andere het SCE-fonds onder de aandacht brengen. Het SCE-fonds maakt het mogelijk dat mensen met een uitke-ring een tegemoetkoming ontvangen voor sport-, educatieve- en cultuuractiviteiten.

Actualiteiten
Wethouder Ett Schoehuizen meldde gisteravond dat hij verwachtte dat het huisartsenprobleem per 1 januari 2005 voor Carnisselande opgelost is. Vanaf dat moment is er een volledige bezetting van de huisartsen in het multifunctioneel zorgcentrum. Hij meldde verder dat hij bijzonder blij was met de wijze waarop het Beach Soccer Festival afgelopen zaterdag is georganiseerd. Vele jongeren zijn op vrijwillige basis betrokken ge-weest bij de organisatie. Hij hoopt dat het volgend jaar een vervolg kan krijgen. Het Beach Soccer Festival is een van de activiteiten waar in het jeugddebat door de jeugd naar gevraagd was.

Noot voor de pers,