Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 31-8-2004

Tweede brancheorganisatie thuiszorg treedt ook toe tot AWBZ convenant

Na de LVT heeft ook de brancheorganisatie Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) het convenant over de toekomst van de AWBZ ondertekend. Directeur Arie Treffers van BTN zette vanmiddag zijn handtekening. BTN vertegenwoordigt ongeveer 75, veelal particuliere bedrijven die bij elkaar iets minder dan een kwart van de geleverde thuiszorg voor hun rekening nemen.

Staatssecretaris Ross is blij dat de thuiszorgbranche zich nu eensgezind achter de afspraken schaart.

De meeste diensten van de thuiszorg (verpleging, huishoudelijke en persoonlijke verzorging) worden gefinancierd vanuit de AWBZ. De AWBZ uitgaven namen de laatste jaren fors toe, ondermeer als gevolg van het wegwerken van wachtlijsten en de vergrijzing. In het convenant maken de AWBZ branches afspraken met de overheid over de ontwikkeling van de AWBZ tot en met 2007.

Een van de afspraken is dat er meer mensen worden geholpen voor hetzelfde geld. In ruil belooft de overheid dat er geen ingrepen zullen komen in het pakket van de AWBZ of in de tarieven. Ook belooft de staatssecretaris minder bureaucratie en investeert ze in innovatie en technologie.