Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - 400 Amsterdammers melden zich aan voor mentorproject

31/08/2004 - Project Goal! waarbij risicojongeren een coach krijgen heeft binnen vier maanden al gewenste aantal vrijwilligers

Meer dan 400 Amsterdammers hebben zich in vier maanden tijd als vrijwilliger aangemeld om risicojongeren te coachen. Voor de werving van de 400 coaches stond een periode van acht maanden. De coaches worden opgeleid om Amsterdamse jongeren die veel spijbelen of moeite hebben met het vinden van een baan te begeleiden. Op deze manier wil de gemeente de risicojongeren een eindje op het goede pad helpen.

Amsterdam kent namelijk een grote groep risicojongeren tussen de 16 en 23 jaar. De problemen in de groep variëren van dreigende schooluitval tot problemen thuis. Door de jongeren een positief rolmodel in hun omgeving te geven, kunnen ze worden geholpen. De groep mentoren die zich heeft aangemeld is divers van samenstelling. Zo hebben iets meer (55%) vrouwen dan mannen zich aangemeld, veel 25-35-jarigen die aan het eind van hun studie of in hun eerste baan zijn, veel 45-plussers met oudere kinderen, veel mensen werkzaam in het publieke domein, maar ook een bankier en een projectontwikkelaar.

De coaches worden via instellingen zoals jongerenloketten van Maatwerk, de ROC's in de stad en welzijnsinstellingen zoals jongerencentra, straathoekwerk en bureau Jeugdzorg gekoppeld aan de jongere. Momenteel zijn er ongeveer 24 instellingen die elk de intentie hebben 15 jongeren aan te melden. Het is de bedoeling dat er met 30 instellingen een contract wordt afgesloten.

Er zijn inmiddels 64 jongeren gekoppeld aan een mentor. De mentoren krijgen, voordat ze aan de slag gaan, nog een tweedaagse training. Voor de zomer zijn er al 141 mentoren getraind en in de periode september t/m december worden de overigen getraind. De werving van mentoren gaat overigens nog door om eventuele uitval te kunnen opvangen.

Wethouder Aboutaleb: "Goal! belooft een succes te worden. Het feit dat meer dan 400 Amsterdammers zich binnen de helft van de voorgenomen tijd hebben aangemeld, laat zien dat ze zeer betrokken zijn bij de stad."

----------------------------------------

Kijk voor meer informatie op www.eenveiligamsterdam.nl.

http://www.eenveiligamsterdam.nl/thema/subthema.php?dtid=0&ttid=3&stid=21