CDA

CDA
31-08-04
Malinese politieke partijen nemen het heft in handen

Op 23 juli 2004 vond in Bamako, de hoofdstad van Mali, een persconferentie van het IMD en haar Malinese partners plaats. Op de persconferentie werden de resultaten van de eerste twee fases van het zogenoemde Mali-programma gepresenteerd.

Het West-Afrikaanse Mali herbergt ruimt negentig geregistreerde politieke partijen, die meestal opgebouwd zijn rondom een persoon in plaats van een ideologie. Slechts een klein aantal partijen kan rekenen op draagvlak in diverse regios van het land. Voor het IMD, een instituut dat zich richt op ondersteuning van politieke partijen in jonge democratieën, is Mali dan ook geen gemakkelijk werkterrein. Temeer omdat het buitenaf ondersteunen van democratiseringsprocessen in Mali beslist niet altijd positief is geweest.

Vorig jaar namen vertegenwoordigers van de actieve politieke partijen en maatschappelijke organisaties zitting in een Conseil dOrientation (een raad), dat hoofdverantwoordelijk werd voor het stapsgewijs ontwikkelen en uitvoeren van het Mali-programma. Deze raad gaf een achttal deskundigen, die gezamenlijk een Comité de Pilotage vormden, het mandaat om het Mali-progamma verder uit te werken.

Opzet programma

In de eerste fase van het programma hebben Malinese onderzoekers de actieve politieke partijen in kaart gebracht en achtergrondgegevens over deze partijen verzameld.

Vervolgens bleek er behoefte te zijn aan beter inzicht in de (belangrijkste) behoeften van de partijen. Tijdens een serie van driedaagse debatten heeft een dertigtal partij vertegenwoordigers hun eigen sterke en zwakke punten met betrekking tot financieel beheer, het partijprogramma, conflictbeheersing, intern functioneren en circulatie van informatie binnen de partij geanalyseerd. Tevens werd onderzocht of de bestaande partijen in staat zouden zijn om gezamenlijk een programma voor verbetering op te zetten.

Daarnaast vonden in de regionale hoofdsteden debatten plaats tussen bevolking, maatschappelijke organisaties en politici over de rol van politieke partijen tijdens verkiezingen, motivaties voor het oprichten van een partij en interne partijdemocratie.

De kranten en radiozenders, die aanwezig waren op de persconferentie hebben zich, getuige koppen als een nieuwe dynamiek binnen politieke partijen in Mali, De onverschilligheid uit het democratische proces krijgen en De actoren presenteren zelf oplossingen zeer positief over het programma uitgelaten.

Derde fase

Momenteel voert het IMD een dialoog met de direct betrokkenen over de inhoud van een derde fase, waarin concrete ondersteuningsprogrammas met en voor de partijen zullen worden ontwikkeld.

Het IMD hoopt zo onder meer een bescheiden bijdrage te leveren aan de capaciteitsopbouw van een aantal Malinese partijen, vanuit de grondgedachte dat de partijen samen met een aantal lokale deskundigen en maatschappelijke organisaties zelf de regie over dit proces hebben.

Wilt u meer weten over het Mali-programma van het IMD, neem dan contact op met Martin van Vliet (vanvliet@bureau.cda.nl of 070-3424 835).