PERSBERICHT
KENDRION N.V.

halfjaarBERICHT 2004


· Positieve ontwikkeling kernactiviteiten
· Verkoop niet-kernactiviteiten grotendeels afgerond
· Resultaat sterk beïnvloed door bijzondere posten
· Overleg omtrent inzake financiële herstructurering in volle gang

Financiële kerncijfers Kendrion N.V. eerste halfjaar 2004 (in miljoenen euro's)

HJ 1 2004 HJ 1 2003

Bedrijfsresultaat kernactiviteiten stijgt met 17% 14,8 12,6 Bedrijfsresultaat niet-kernactiviteiten daalt met 97% 0,1 3,2

Netto-resultaat kernactiviteiten voor bijzondere posten stijgt met 27% 6,2 4,9 Netto-resultaat totaal voor bijzondere posten 5,6 6,3

Bijzondere posten:
Netto incidentele kosten en incidentele financiële lasten -3,2 -1,0 Netto effect boekwinsten, impairments en verkoopkosten -9,2 -50,0

Netto-resultaat eerste halfjaar -6,8 -44,7

Positieve ontwikkeling kernactiviteiten
De kernactiviteiten van Kendrion (Industrial Components en Distribution Services) hebben in het eerste halfjaar van 2004 een goede verbetering laten zien. De autonome omzetgroei bedroeg ruim 4%. De kernactiviteiten realiseerden in het eerste halfjaar een goed bedrijfsresultaat dat steeg met EUR 2,2 miljoen (ruim 17%) ten opzichte van het eerste halfjaar 2003.

De divisie Kendrion Industrial Components (Electromagnetic en Metal Components) wist haar sterke marktposities om te zetten in een verdere groei van omzet en resultaat, resulterend in een stijging van het bedrijfsresultaat van 10%. De resultaatsverbetering van de divisie Distribution Services (kunststofhalffabrikaten en fasteners) is bemoedigend. De in het eerste kwartaal ingezette verbetering zette zich door een combinatie van maatregelen, waaronder kostenreducties, in het tweede kwartaal versterkt door. Dit heeft geleid tot een stijging van het bedrijfsresultaat van deze divisie met 25%.

Het rendement op de omzet (ROS) van de kernactiviteiten steeg van 5,4% in het eerste halfjaar 2003 naar 6,1% in het eerste halfjaar 2004; het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROI) van de kernactiviteiten steeg van 8,6% in het eerste halfjaar 2003 naar 9,8% in het eerste halfjaar 2004.

Verkoop niet-kernactiviteiten grotendeels afgerond Op 11 november 2003 maakte Kendrion bekend dat zij het besluit had genomen om (delen van) de activiteit Automotive Plastics te verkopen. Op 12 mei jongstleden werd bekend gemaakt dat de verkoop van Kendrion Van Niftrik B.V. was afgerond. Onlangs (op 16 augustus 2004) werd de verkoop van de resterende Automotive Plastics bedrijven aangekondigd. Afronding van deze transactie wordt in de komende weken verwacht. Binnen het kader van de gekozen strategische focus onderzoekt Kendrion, ter afronding van het afstoten van niet-kernactiviteiten, de verkoopmogelijkheden van een drietal kleinere activiteiten (totale omzet EUR 30 miljoen).

Resultaat
Het nettoverlies van Kendrion in het eerste halfjaar van 2004 bedroeg EUR 6,8 miljoen ten opzichte van een nettoverlies van EUR 44,7 miljoen over het eerste halfjaar van 2003. Indien gecorrigeerd wordt voor de incidentele financieringslasten in verband met de financiële positie van Kendrion, de kosten met het oog op de beoogde financiële herstructurering alsmede met impairments en boekwinsten, bedraagt de geschoonde nettowinst EUR 5,6 miljoen (2003: EUR 6,3 miljoen). Zonder Automotive Plastics en verdere bijzondere posten was de netto winst over het eerste halfjaar van 2004 EUR 6,2 miljoen geweest (2003: EUR 4,9 miljoen): een stijging van 27%, waarmee de kwaliteit van de winst van de kernactiviteiten verder is toegenomen.

Het netto-resultaat per aandeel bedraagt -/- EUR 0,75 waarbij formeel rekening moet worden gehouden met cumulatief preferent dividend, ondanks het ontbreken van vrije reserves.

Vooruitzichten
De kernactiviteiten van Kendrion hebben een goed eerste halfjaarresultaat gerealiseerd. De nog steeds bestaande onzekerheden ten aanzien van de economische ontwikkeling in onze belangrijkste thuislanden, alsook de onzekerheid met betrekking tot grondstoffenprijzen maken een concrete resultaatsverwachting over 2004 niet mogelijk. Daarnaast hebben het tijdstip van de financiële herstructurering en de daarmee samenhangende kosten invloed op het resultaat van 2004.

Toelichting per business area

Nieuwe indeling divisies

Met de verkoop van Automotive Plastics is een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de eerder aangekondigde strategie gericht op rendementsherstel. De volgende stap in dit proces is de herpositionering van Kendrion in twee divisies: Industrial Components en Distribution Services. De nieuwe divisie Industrial Components bestaat uit Electromagnetic Components en Metal Components (het overgebleven deel van de voormalige Kendrion Automotive divisie). De divisie Distribution Services bestaat naast de Vink groep uit de Fastening groep en Servico. De nieuwe structuur stelt Kendrion in staat zich scherper te richten op haar nichemarktleiderschap in de business-to-business markt.

Kendrion Industrial Components

De focus van Kendrion Industrial ligt op de ontwikkeling en productie van elektromagnetische componenten en op de engineering en productie van metalen componenten. De belangrijkste thuismarkten zijn Duitsland en Zweden. Deze business area bestaat uit 2 groepen:
- Kendrion Electromagnetic Components, actief op het gebied van autotechniek, elektromagnetische systemen en aandrijftechniek. De groep heeft vestigingen in 6 Europese landen. (Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechië en Engeland)
- Kendrion Metal Components streeft naar nichemarktleiderschap in specifieke marktsegmenten binnen de automobielindustrie (personenwagens en trucks), de grootste industriële markt wereldwijd. De groep heeft 9 bedrijven waarvan 6 in Zweden, 2 in Duitsland en 1 in Hong Kong.

Gang van zaken eerste helft 2004
In de eerste helft van 2004 heeft de business area Electromagnetic Components een goede ontwikkeling laten zien. De continue verbeteringen op het gebied van engineering en automatisering, en de introductie van nieuwe productie methoden, gecombineerd met kostenbesparingen hebben geleid tot een verbetering van de omzet en het resultaat.

De business area Metal Components heeft als gevolg van het binnenhalen van nieuwe orders, haar marktpositie verder kunnen verbeteren. In het eerste halfjaar is verder aandacht besteed aan de verdere stroomlijning van de productiefaciliteiten en de voorbereidingen voor een nieuwe productiefaciliteit in Slowakije. Onzekerheid bestaat ten aanzien van de effecten van stijgende materiaalprijzen en de beschikbaarheid van materiaal.

In EUR miljoen 1e halfjaar
2004 1e halfjaar
2003 Jaar
2003
Netto-omzet115,8112,5216,9
Toegevoegde waarde57,453,3101,6
Bedrijfsresultaat10,29,313,7
ROS8,8%8,3%6,3%
ROI10,3%9,1%13,9%

Kendrion Distribution Services

De business area Kendrion Distribution Services bestaat naast de Vink groep uit de Fastening groep en het bedrijf Servico (België).

Vink
Vink (aanwezig in 14 landen) beschikt met haar brede spectrum aan producten over een excellente reputatie op het gebied van handel in en distributie van kunststof halffabrikaten in Europa. Opereert in feite als een solutions provider naar haar afnemers. Het assortiment bestaat uit meer dan 20.000 artikelen en is overal in Europa direct leverbaar. Vink levert uit voorraad onder meer plaatmaterialen, hoogwaardige folies en tapes, buizen en staafmateriaal. Verder beschikt Vink over een viertal productiefaciliteiten in België, Nederland, Denemarken en Finland waar klantspecifieke onderdelen van kunststof worden vervaardigd. Vink is met name actief in de sectoren bouw, reclame en industrie. Overige distributie-activiteiten
Kendrion Fastening, met 4 vestigingen in Zweden, levert bevestigingsmaterialen aan de industrie. Het gaat daarbij om hoogwaardige bevestigingsmaterialen, die klantspecifiek worden geproduceerd. Servico is actief in België en levert verwarmingsapparatuur aan de installatiebranche.

Gang van zaken eerste helft 2004
De markten waarin Vink actief is laten langzaam maar zeker een herstel zien. De kostenbesparingen, gecombineerd met een actieve marktbenadering en een nieuwe regionale structuur beginnen effect te sorteren. Met name Frankrijk en Zwitserland laten goede ontwikkelingen zien. De ontwikkeling in Duitsland vraagt veel aandacht.

Na een moeilijk eerste kwartaal hebben de overige distributie-activiteiten in het tweede kwartaal 2004 een duidelijke verbetering kunnen realiseren.

In EUR miljoen 1e halfjaar
2004 1e halfjaar
2003 Jaar
2003
Netto-omzet155,2153,4298,2
Toegevoegde waarde50,848,092,6
Bedrijfsresultaat6,45,18,4
ROS4,1%3,3%2,8%
ROI9,1%7,7%13,5%

Niet-kernactiviteiten

Automotive Plastics
De business area Automotive Plastics had het ook in het eerste halfjaar van 2004 onverminderd moeilijk, met name vanwege de crisis in de Duitse automobielindustrie. De verkoop van deze activiteit zal naar verwachting in de komende weken worden afgerond.

Others
Tot de groep Others behoren de bedrijven Kendrion Cetra Metaal (Nederland), GBP Ergonomics (Zweden en Engeland) en Kupron Prototypes (Nederland). De resultaten van deze bedrijven ontwikkelden zich wisselend. Getracht wordt een deel van deze activiteiten nog in het lopende het verslagjaar te verkopen. Gedeeltelijk zijn onderhandelingen gaande.

PROFIEL KENDRION N.V.

De kracht van de niche
Kendrion richt zich op business-to-business markten in Europa. De nichemarkten van Kendrion zijn geselecteerd op basis van de aanwezigheid van een sterke marktpositie die nog aantrekkelijk is om uit te breiden en op basis waarvan marktleiderschap mogelijk is. Met zijn specialismen in 'tailor-made' producten en diensten is Kendrion in belangrijke mate in de positie aantrekkelijke marges te realiseren.

De kracht van ondernemerschap
Gemotiveerd lokaal ondernemerschap en kwaliteitsmanagement zijn karakteristiek voor Kendrion. De slogan 'Power of Partnership' typeert de samenwerking tussen werkmaatschappijen, afnemers en toeleveranciers.

De kracht van de groep
Kendrion N.V. is een internationaal opererende onderneming met na de afstoting van Automotive Plastics circa 3.300 medewerkers in 16 Europese landen.

Kendrion ontwikkelt en produceert industriële componenten voor de Europese industrie. Daarnaast is Kendrion dienstverlener op het vlak van distributie van en handel in kunststofhalffabrikaten en fasteners. Karakteristiek voor Kendrion zijn gemotiveerd lokaal ondernemerschap, kwaliteitsmanagement in ruime zin en logistieke expertise.

De kracht van Kendrion
Doelstelling is om door autonome groei en gerichte acquisities jaarlijks een duidelijke winstgevende omzetgroei te realiseren en op termijn een rendement op geïnvesteerd vermogen van circa 20%.

BELANGRIJKE DATA VERSLAGJAAR 2004 / 2005
Publicatie resultaten 3e kwartaal 2004 woensdag 10 november 2004 voor beurs Publicatie jaarcijfers 2004 vrijdag 18 februari 2005 voor beurs Pers- en analistenbijeenkomst vrijdag 18 februari 2005 09.00 / 11.00 uur Alg. Vergadering van Aandeelhouders vrijdag 1 april 2005 14.30 uur Publicatie resultaten 1e kwartaal 2005 dinsdag 10 mei 2005 voor beurs Publicatie resultaten 1e halfjaar 2005 dinsdag 30 augustus 2005 voor beurs Pers- en analistenbijeenkomst dinsdag 30 augustus 2005 9.00 / 11.00 uur Publicatie resultaten 3e kwartaal 2005 dinsdag 8 november 2005 voor beurs

Voor nadere informatie:
Kendrion N.V. Nieuw adres per 6 september 2004
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 46 Utrechtseweg 33
3704 HD ZEIST 3704 HA ZEIST
Tel: 030 - 699.72.50
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com

De halfjaarresultaten worden hedenochtend door de heren P. Veenema (CEO), E. Ris (CFO) en P.A. Houben (tijdelijk directielid) om 9.00 uur toegelicht tijdens een persconferentie ten kantore van Kendrion N.V. te Zeist. Voor analisten start om 11.00 uur een presentatie eveneens ten kantore van Kendrion.

Bijlagen: - Geconsolideerde winst- en verliesrekening
- Geconsolideerde balans

- Geconsolideerd kasstroomoverzicht

- Vermogensmutaties

- Toelichting

- Gesegmenteerde informatie per business area

- Beoordelingsverklaring

- IFRS effecten voor Kendrion per 1 januari 2005 Geconsolideerde winst- en verliesrekening

*
(x EUR 1 miljoen)t/m 30-06-2004t/m 30-06-2003Jaar 2003 Netto-omzet437,5435,8846,9
Wijzigingen voorraden gereed product en
Goederen in bewerking(1,0)1,20,0
436,5437,0846,9
Som der bedrijfslasten
Inkoopwaarde omzet en kosten uitbesteed werk 258,2258,3509,8 Toegevoegde waarde178,3178,7337,1
Personeelskosten105,0105,8202,9
Afschrijvingen op immateriële en materiële
vaste activa12,513,425,9
Overige waardeverminderingen van
Immateriële en materiële vaste activa3,0
Bijzondere waardevermindering van activa12,142,0
Overige bedrijfskosten50,248,2101,0
179,8167,4374,8
Bedrijfsresultaat (1,5)11,3(37,7)
Waardeverandering van vorderingen die tot
de vaste activa behoren(1,0)(47,0)(47,0)
Rentebaten- en lasten(7,0)(5,8)(12,2)
Resultaat uit gewone bedrijfsvoering voor
belastingen(9,5)(41,5)(96,9)
Belastingen0,33,07,3
Resultaat deelnemingen3,3(0,1)
Resultaat uit gewone bedrijfsvoering na
belastingen(6,5)(44,5)(104,3)
Aandeel derden(0,3)(0,2)(0,6)
Netto resultaat(6,8)(44,7)(104,9)
Gegevens per aandeel
Aantal uitstaande gewone aandelen (x 1.000)11.20611.20611.206 Netto resultaat1(0,75)(4,13)(9,65)
Verwaterd netto resultaat1(0,74)(4,09)(9,65)

1 na cumulatief preferent dividend
Geconsolideerde balans
(vóór resultaatbestemming)

1)*1)
(x EUR 1 miljoen)30 juni 200430 juni 200331 december 2003 ACTIVA
Vaste activa
Immateriële vaste activa4,88,24,9
Materiële vaste activa116,6142,3128,8
Financiële vaste activa29,728,027,2
151,1178,5160,9
Vlottende activa
Voorraden111,4137,4117,8
Vorderingen124,9165,3119,5
Liquide middelen5,43,04,2
241,7305,7241,5
Totaal392,8484,2402,4
PASSIVA
Eigen vermogen1,068,37,8
Aandeel van derden1,61,41,7
Egalisatierekening
Investeringsbijdragen0,60,50,7
Voorzieningen24,518,625,1
Langlopende schulden12,115,013,3
Kortlopende schulden
Achtergestelde leningen14,834,814,8
Rentedragende schulden191,0196,6191,2
Overige schulden147,2149,0147,8
353,0380,4353,8
Totaal392,8484,2402,4


1) Na waardevermindering EUR 54,1 miljoen (2003: EUR 42 miljoen) Geconsolideerd kasstroomoverzicht
(x EUR 1 miljoen)30 juni 200430 juni 2003*31 december 2003 Bedrijfsresultaat(1,5)11,3(37,7)
Bijzondere waardevermindering van activa12,13,045,0 10,614,37,3
Afschrijvingen op vaste activa12,513,425,9
Mutaties werkkapitaal:

- voorraden(3,3)(6,0)(2,4)

- vorderingen(15,6)(24,0)(2,9)

- niet-rentedragende schulden4,811,314,0
Mutaties voorzieningen0,60,26,8
Kasstroom uit bedrijfsoperaties9,69,248,7
Per saldo betaalde rente(7,0)(5,8)(12,2)
Betaalde belastingen(1,8)(4,6)(4,0)
KASSTROOM UIT
OPERATIONELE ACTIVITEITEN0,8(1,2)32,5
Verwerving van groepsmaatschappijen-(0,8)(0,7)
Verkoop van groepsmaatschappijen10,7(10,0)2,4
Investeringen in materiële vaste activa(7,9)(3,2)(21,7) (Des)investeringen van financiële
vaste activa-(11,9)
KASSTROOM UIT
INVESTERINGSACTIVITEITEN2,8(14,0)(31,9)
Ontvangsten langlopende schulden-3,53,5
Aflossing langlopende schulden(1,2)(1,7)-
Overige mutaties6,1
Dividenden betaald aan
minderheidsbelangen(0,9)(0,3)(0,3)
Dividend (incl.cum.pref.dividend)--(1,6)
KASSTROOM UIT
FINANCIERINGSACTIVITEITEN(2,1)1,57,7
MUTATIE GELDMIDDELEN 11,5(13,7)8,3
Stand 1 januari(186,6)(194,9)(194,9)
Stand 30 juni (31 december)(185,1)(208,6)(186,6)

1,5(13,7) 8,3

1 betreft saldo liquide middelen (voor impairment algemeen) en kortlopende rentedragende schulden.

Mutatie-overzicht eigen vermogen
20042003
Eigen vermogen per 1 januari 7,8115,5
Resultaat over het 1e halfjaar(6,8)(44,7)
Dividend cum. pref. aandelen-(1,6)
Omrekeningsverschillen-(0,9)
Eigen vermogen per 30 juni1,068,3


* Opmerking bij geconsolideerde balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht: Ten opzichte van het halfjaarbericht 2003 zijn een aantal posten geherrubriceerd overeenkomstig de toegepaste indeling van de jaarrekening 2003

Toelichting
Incidentele posten
Het resultaat over het eerste halfjaar 2004 is sterk beïnvloed door adviseurskosten in het kader van de geplande herfinanciering en herstructurering als ook hogere financieringslasten als gevolg van de default situatie/standstill met de belangrijkste banken. Verder heeft de vennootschap voor de afvloeiing van de voormalig CFO een bedrag van EUR 1,1 miljoen verwerkt. Deze kosten zijn als volgt verwerkt in de winst- en verliesrekening (totaal netto-effect EUR 3,2 miljoen):

Onder personeelskosten: EUR 1,1 miljoen Onder overige bedrijfskosten: EUR 2,5 miljoen
Onder rentebaten en -lasten: EUR 1,3 miljoen

Daarnaast is een bijzondere waardevermindering op activa verwerkt van EUR 12,1 miljoen. Enerzijds betreft dit EUR 9,0 miljoen voor de reeds aangekondigde verkoop van Automotive Plastics, anderzijds EUR 3,1 miljoen voor de overige niet-kernactiviteiten waar momenteel de verkoopmogelijkheden van worden onderzocht. Als gevolg van de verkoop van Kendrion Van Niftrik BV is een boekwinst van EUR 3,3 miljoen gerealiseerd. Tenslotte zijn EUR 1,6 miljoen verkoopkosten eveneens onder de overige bedrijfskosten opgenomen. Het netto-effect van deze vier bijzondere posten bedraagt EUR 9,2 miljoen. Belastingpositie
Per 30 juni 2004 is een actieve belastinglatentie opgenomen onder Financiële vaste activa van EUR 18,7 miljoen, met name bestaande uit een latente vordering in Duitsland van EUR 10,5 miljoen en in Nederland van EUR 7,9 miljoen. Deze belastinglatenties zijn gevormd voor fiscale verliezen, waarvan verwacht wordt dat deze gecompenseerd kunnen worden met toekomstige fiscale winst in de komende 5 jaar. Financiële positie
Het balanstotaal ultimo juni 2004, na aftrek van de bijzondere waardevermindering van EUR54,1 miljoen, bedraagt EUR 392,8 miljoen bij een eigen vermogen van EUR 1,0 miljoen.

De investeringen in het eerste halfjaar bedroegen EUR 7,9 miljoen bij een afschrijvingsniveau van EUR 12,4 miljoen.

Het werkkapitaal (exclusief impairment) bedroeg eind juni 2004 EUR 122,5 miljoen in vergelijking met EUR 153,7 miljoen eind juni 2003 en EUR 114,2 miljoen eind 2003. De stijging ten opzichte van eind 2003 past bij het seizoenpatroon van de bedrijven.

Pro forma bedraagt het balanstotaal per 30 juni 2004 na verkoop van Automotive Plastics circa EUR 300 miljoen. Continuïteit van de bedrijfsuitoefening
Kendrion voldoet sedert eind 2002 niet aan de kredietvoorwaarden, zoals gesteld in een aantal kredietovereenkomsten, waardoor lopende kredieten en verstrekte leningen, waaronder de achtergestelde leningen van EUR 14,8 miljoen, feitelijk opeisbaar zijn. Kendrion heeft met een groep van banken, gebundeld in een bankenconsortium, dat gezamenlijk EUR 164 miljoen aan financieringsfaciliteiten ter beschikking heeft gesteld, een standstill overeenkomst afgesloten die eindigt op 31 december 2004. Daarmee is de continuïteit van de onderneming voorlopig gegarandeerd. De standstill overeenkomst kent een aantal volgtijdelijke voorwaarden waaronder tijdschema's voor het realiseren van voorgenomen desinvesteringen, het verder verstrekken van zekerheden op activa alsmede het doorvoeren van een financiële herstructurering. Het is aannemelijk dat de standstill-overeenkomst tot 31 december 2004 van kracht zal zijn. De vennootschap heeft de zakenbank Lehman Brothers opdracht gegeven om haar bij de financiële herstructurering te begeleiden. Voor een uitgebreidere toelichting wordt verwezen naar de jaarrekening 2003. Overleg met de financiële stakeholders inzake de financiële herstructurering is volop gaande en vordert gestaag. Uitgangspunt van continuïteit voor het opmaken van de halfjaarcijfers Op grond van het voorafgaande is ten aanzien van de grondslagen voor de waardering van activa en passiva uitgegaan van voortzetting van de bedrijfsuitoefening.

Waarderingsgrondslagen
De toegepaste waarderingstoeslagen zijn overeenkomstig de grondslagen vermeld in de jaarrekening 2003. IFRS
Vanaf boekjaar 2005 zal Kendrion IFRS toepassen als basis voor zijn rapportage. De vergelijkende cijfers over 2004, zoals opgenomen in de cijfers voor 2005, zullen eveneens op IFRS gebaseerd zijn. Hoewel de meeste IFRS-standaarden definitief zijn en inmiddels ook zijn bekrachtigd door de Europese Commissie en de relevante wetgevers, is een aantal standaards nog maar recent gepubliceerd en nog niet definitief bevestigd en bekrachtigd. Bovendien zijn sommige standaards nog onderwerp van verschillende interpretaties. Derhalve is elke conclusie over de invloed van de overgang van de Nederlandse verslaggevingsregels naar IFRS voorlopig. Bovendien is elke conclusie nog onderhevig aan accountantscontrole.

De in de jaarrekening 2005 op te nemen vergelijkende cijfers over 2004 zullen op basis van op dat moment van toepassing zijnde IFRS standaarden worden aangepast; de aangepaste balans per 1 januari 2004 wordt de IFRS-openingsbalans. In de bijlage zijn de IFRS effecten voor Kendrion opgenomen.

Bijzondere issues en garanties
In de jaarrekening 2003 onder Overige vorderingen/Financiële vaste activa zijn een aantal bijzondere issues en garanties gemeld. De genoemde tweetal garanties, verstrekt in het kader van de in 2001 afgestoten activiteiten, zijn nog van toepassing. De gemelde bijzondere issues zijn opgelost. Per saldo heeft dit op het halfjaarresultaat geen invloed.

Wijzigingen in de niet uit de balans blijkende verplichtingen De in de jaarrekening 2003 vermelde insolventiegarantie van EUR 3 miljoen in verband met de in 2001 afgestoten groep Consumer Products, is komen te vervallen. Mede in verband daarmee is een vordering onder financiële vaste activa met EUR 1 miljoen afgewaardeerd in het eerste halfjaar 2004. Overigens hebben zich geen substantiële wijzigingen voorgedaan in het eerste halfjaar 2004 ten opzichte van de situatie per 31 december 2003.

Gebeurtenissen na balansdatum
Op 16 augustus 2004 is de overeenkomst aangaande de verkoop van Automotive Plastics aan een internationale groep bekend gemaakt. De transactie resulteert in een boekverlies van EUR9,0 miljoen, inclusief de operationele verliezen tot aan de afronding van de transactie, naar verwachting binnen de komende weken. De desinvestering betreft, zoals eerder gemeld, activiteiten in Duitsland, Portugal, Spanje en Tsjechië, die met 1.800 werknemers een omzet van EUR 240 miljoen genereren.

Segmentatie
De indeling sluit aan bij de nieuwe strategische profilering van Kendrion.

De vergelijkende cijfers zijn overeenkomstig de nieuwe indeling aangepast. Gesegmenteerde informatie naar business area (1)
(x EUR 1 miljoen)ElectroMetalsIndustrial Components
1e hj 1e hjjaar1e hj1e hjjaar1e hj1e hjjaar
200420032003200420032003200420032003
Omzet57,853,5104,358,059,0112,6115,8112,5216,9
Marge c.q. 32,630,959,224,822,442,457,453,3101,6
Toegevoegde waarde56,5%57,7%56,7%42,7%38,0%37,7%49,6%47,4%46,8% Bijzondere waardeverm.
Bedrijfsresultaat6,35,87,53,93,56,210,29,313,7
ROS10,9%10,8%7,2%6,8%6,0%5,5%8,8%8,3%6,3%
Geïnvesteerd vermogen51,053,450,648,348,348,299,3101,798,8 Werkkapitaal22,027,022,418,016,916,640,043,939,0
ROI12,3%10,8%14,9%8,2%7,3%12,8%10,3%9,1%13,9%
Netto-investeringen2,92,46,30,93,35,33,85,411,6
Afschrijvingen2,82,85,42,42,34,45,25,19,8
Werknemers8808758907557547691.6351.6291.659
VinkRestgroep DistributieDistribution Services

1e hj 1e hjjaar1e hj1e hjjaar1e hj1e hjjaar
200420032003200420032003200420032003
Omzet129,0125,6247,526,227,850,7155,2153,4298,2
Marge c.q. 40,337,473,910,510,618,750,848,092,6
Toegevoegde waarde31,3%29,8%29,9%40,1%38,1%36,8%32,7%31,3%31,1% Bijzondere waardeverm.(3,0)(3,0)
Bedrijfsresultaat4,02,51,72,42,63,76,45,15,4
ROS13,1%2,0%1,9%9,0%9,2%7,2%4,1%3,3%2,8%
Geïnvesteerd vermogen51,650,744,318,415,118,070,065,862,3 Werkkapitaal36,434,929,58,67,78,045,042,637,5
ROI17,8%5,0%10,6%12,8%17,0%20,4%9,1%7,7%13,5%
Netto-investeringen0,60,61,90,30,63,30,91,25,2
Afschrijvingen1,41,73,40,60,51,12,02,24,5
Werknemers8939199351681981831.0611.1171.118
Gesegmenteerde informatie naar business area (2)

(x EUR 1 miljoen)GecombineerdAutomotive PlasticsTotaal Others/Holding

1e hj 1e hjjaar1e hj1e hjjaar1e hj1e hjjaar

200420032003200420032003200420032003
Omzet14,127,144,3152,4142,8287,5 437,5435,8846,9
Marge c.q. 7,211,719,762,865,7123,2178,3178,7337,1 Toegevoegde waarde41,2%46,0%42,8%40,8%41,0%39,8%
Bijzondere waardeverm.(3,2)0,00,0(8,9)(42,0)(12,1)(45,0) Bedrijfsresultaat(10,0)(6,6)(15,9)(8,1)4,1(40,9)(1,5)11,8(37,7) ROS10,5%2,9%0,4%2,2%2,7%0,9%
Geïnvesteerd vermogen(13,1)66,541,189,4101,352,5 245,6335,2254,6 Werkkapitaal(4,7)19,9(1,0)8,947,314,089,1153,789,5 ROI10,9%4,0%2,1%3,9%3,52,9%
Netto-investeringen0,50,50,52,62,98,17,910,025,4
Afschrijvingen0,70,91,64,44,99,512,413,225,4
Werknemers262,0346,0292,02.0691.9972.0365.0265.0895.105


1 voor bijzondere waardevermindering

Beoordelingsverklaring

Aan de Raad van Commissarissen en de
Algemene Vergadering van Aandeelhouders
van Kendrion N.V.

Opdracht
Wij hebben de in dit verslag opgenomen halfjaarcijfers over de periode 1 januari 2004 tot en met 30 juni 2004, bestaande uit de geconsolideerde balans, de verkorte geconsolideerde winst-en-verliesrekening, het geconsolideerde kasstroomoverzicht, het geconsolideerde overzicht van het verloop in het eigen vermogen, alsmede de toelichting daarop (zoals uiteengezet op pagina 13 tot en met 17), van Kendrion N.V. te Zeist beoordeeld. Ten aanzien van de in dit halfjaarbericht opgenomen halfjaarcijfers over de periode 1 januari 2003 tot en met 30 juni 2003 hebben wij geen beoordeling uitgevoerd. Derhalve zijn de in de verkorte geconsolideerde balans, de verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening, het geconsolideerde kasstroomoverzicht en het geconsolideerde overzicht van het verloop in het eigen vermogen ter vergelijking opgenomen bedragen over de periode 1 januari 2003 tot en met 30 juni 2003 niet beoordeeld.

De halfjaarcijfers zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van de leiding van de vennootschap. Het is onze verantwoordelijkheid een beoordelingsverklaring inzake de halfjaarcijfers over de periode 1 januari 2004 tot en met 30 juni 2004 te verstrekken. Werkzaamheden
Onze werkzaamheden bestonden, overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot beoordelingsopdrachten, in hoofdzaak uit het inwinnen van inlichtingen bij functionarissen van de vennootschap en het uitvoeren van cijferanalyses met betrekking tot de financiële gegevens. Door de aard en de omvang van onze werkzaamheden kunnen deze slechts resulteren in een beperkte mate van zekerheid omtrent de getrouwheid van de halfjaarcijfers. Deze mate van zekerheid is lager dan die welke aan een accountantsverklaring kan worden ontleend. Oordeel
Op grond van onze beoordeling is ons niets gebleken op basis waarvan wij zouden moeten concluderen dat de halfjaarcijfers over de periode 1 januari 2004 tot en met 30 juni 2004 niet voldoen aan in Nederland algemeen aanvaarde grondslagen voor tussentijdse financiële verslaggeving. Toelichting
Zonder afbreuk te doen aan ons oordeel vestigen wij de aandacht op punt "Continuïteit van de bedrijfsuitoefening" in de toelichting van de halfjaarcijfers, waaruit blijkt dat het voortbestaan van de vennootschap onzeker is. Uit de uiteenzetting blijkt echter dat een duurzame voortzetting van de bedrijfsuitoefening niet onmogelijk is. Derhalve zijn de toegepaste grondslagen voor waardering en resultaatbepaling gebaseerd op de veronderstelling van continuïteit van de huishouding.


31 augustus 2004
PricewaterhouseCoopers Accountants NV

IRFS effecten voor Kendrion per 1 januari 2004

Op basis van de huidige standaarden en interpretaties zijn de volgende onderwerpen voor Kendrion van belang:

Goodwill IAS 3

- De goodwill inzake tot en met 2000 overgenomen bedrijven is door Kendrion op basis van de toen geldende grondslagen direct ten laste van het eigen vermogen gebracht. Kendrion zal deze goodwill niet alsnog activeren in de IFRS-openingsbalans.
- De goodwill betaald voor overnames na 2001 is door Kendrion lineair afgeschreven over de geschatte levensduur. De boekwaarde van deze goodwill zal op de overgangsdatum de waarde zijn op de IFRS-openingsbalans. Op basis van IFRS 3 (business combinations) zal hierop niet meer worden afgeschreven, maar wordt periodiek de waarde van goodwill getoetst aan de reële waarde (impairment test).

Hiervan uitgaande is de invloed van de gewijzigde verantwoording van goodwill onder IFRS op het eigen vermogen in de IFRS-openingsbalans naar verwachting nihil; de invloed op het resultaat zal positief zijn door het niet meer afschrijven op goodwill, waar tegenover eventuele in de toekomst noodzakelijke impairment lasten staan.

Employee benefits IAS 19
Bij Kendrion zijn diverse pensioen- en andere personeelsvoorzieningen van toepassing in diverse Europese landen. Bij veel bedrijven is een zogenaamde contributieregeling van kracht als gevolg waarvan IFRS geen impact heeft. Bij een aantal bedrijven zijn "toegezegde-bijdrageregelingen" van kracht. Een deel van deze bedrijven maakt gebruik van bedrijfstakregelingen, waarbij de pensioentoezeggingen niet individualiseerbaar zijn en gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingsregel in de IAS standaard. Voor de overige bedrijven heeft de standaard impact doch is de verwachting dat de invloed op het vermogen en resultaat van Kendrion beperkt is.

Preferente aandelen en andere financiële instrumenten Op grond van uitspraken van de IASB moeten IAS 32 en IAS 39 ("Financial Instruments") worden toegepast vanaf 1 januari 2005. Het aanpassen van de cijfers over 2004 is hierbij niet verplicht. Indien de Europese Commissie nog dit jaar de genoemde standaarden ongewijzigd goedkeurt, zal de presentatie van de cumulatief preferente aandelen ad EUR 45 miljoen, structureel beschikbare middelen, achtergesteld bij alle andere schulden, gewijzigd worden. De preferente aandelen zullen als schuld verantwoord worden; op basis van de huidige grondslagen worden de cumulatief preferente aandelen als eigen vermogen verantwoord. Het betaalde dividend zal in dat geval als rentelast verantwoord moeten worden in plaats van als dividend. Andere onder IFRS van belang zijnde financiële instrumenten worden op dit moment niet binnen de Kendrion groep toegepast, of zijn van te verwaarlozen betekenis.

Overige onderwerpen
Naast de bovengenoemde onderwerpen zijn enkele andere verschillen geïdentificeerd tussen de huidige grondslagen en IFRS die niet van wezenlijke betekenis zijn zoals voorraden leases en SPV's. De wijze van presentatie in de jaarrekening onder IFRS zal belangrijk worden gewijzigd ten opzichte van de tot nu gebruikelijke presentatie.

Citigate First Financial B.V., Assumburg 152a, 1081 GC, Amsterdam Telephone + 31 (0)20 575 40 28, fax + 31 (0)20 575 40 20, E-mail: femke.tijmstra@citigateff.nl www.citigateff.nl

> Incepta. Creating a genuine business environment in which our Group companies' creativity, cleverness and passion can thrive. > 55 companies, employing over 2000 staff, servicing over 3000 clients from 79 offices worldwide. A member of Incepta Group plc. www.incepta.com