Ingezonden persbericht


|De gecombineerde persconferentie/analistenbijeenkomst over de          |
|halfjaarcijfers 2004 wordt vandaag om 13.30 uur gehouden ten kantore   |
|van Citigate First Financial, Assumburg 152a te Amsterdam.             |
Son, 31 augustus 2004

Aantal pagina's: 8

PERSBERICHT

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

Neways profiteert direct van pril herstel EMS-markt

Hoofdpunten eerste helft 2004:


. Netto-omzet stijgt naar EUR 72 miljoen (H1 2003: EUR 69 miljoen)
. Autonome omzetgroei 8%

. Positief netto resultaat van EUR 1,0 miljoen (H1 2003: EUR - 4,0 miljoen)
. Sterk verbeterde concurrentiepositie versnelt positieve ontwikkeling resultaat
. Meer beweging in de markt; meer opdrachten in de pijplijn
. Tweede helft 2004: substantieel betere resultaten dan in eerste helft

Neways Electronics International (Neways) heeft in de eerste helft van 2004 een netto winst gerealiseerd van EUR 1,0 miljoen (H1 2003: EUR - 4,0 miljoen). Ook de netto-omzet nam toe tot EUR 72 miljoen (H1: 2003 EUR 69 miljoen). Rekening houdend met het in 2003 verkochte Purfürst (Duitsland) en de voor het eerst volledig geconsolideerde werkmaatschappijen in Slowakije en China, bedroeg de autonome omzetgroei per saldo 8,0 %. Sinds lange tijd vertoonde de markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) voorzichtige tekenen van herstel. Door de in de afgelopen jaren sterk verbeterde concurrentiepositie werkt het prille marktherstel direct door in de resultaten van Neways.

Voor de tweede helft van het jaar wordt een verdere autonome groei van de omzet verwacht. Mede onder invloed van de recente overname van Stork Electronics wordt voor de tweede helft bovendien gerekend op substantieel betere resultaten dan in de eerste helft van 2004.

EMS-markt laat voorzichtig herstel zien
De EMS-markt liet in de eerste helft van 2004 sinds lange tijd weer voorzichtige tekenen van herstel zien. Met name de vraag vanuit de halfgeleidersector nam toe, maar ook vanuit andere sectoren is een toename van de interesse en investeringsbereidheid waarneembaar. Neways heeft hierbij geprofiteerd van de positieve effecten van haar kostenreductieprogramma's, doorgevoerde efficiëntieverbeteringen en gerichte commerciële inspanningen, die in de afgelopen jaren hebben gezorgd voor een sterk verbeterde concurrentiepositie. Onder andere de verschuiving van de productieactiviteiten naar eigen faciliteiten in China en met name Oost-Europa blijkt nu een belangrijk concurrentievoordeel.

Overname Stork Electronics afgerond; nieuwe naam Neways Advanced Applications Recentelijk is de overname van Stork Electronics, dat verder zal gaan onder de naam Neways Advanced Applications, afgerond. Neways kan met deze overname een krachtige impuls geven aan belangrijke competenties als de engineering van electronische componenten en systeembouw. Bovendien is hiermee het Europese netwerk uitgebreid, kunnen klanten beter worden bediend en kunnen synergievoordelen worden gerealiseerd door de bundeling van krachten op gebieden als business development, commercie, inkoop en overhead. Ook kunnen efficiencyvoordelen worden gerealiseerd door productie, die nu nog door het bedrijf aan derden wordt uitbesteed, over te hevelen naar de eigen productiefaciliteiten van Neways in Oost-Europa en China.

In 2003 realiseerde Stork Electronics een omzet van EUR 60 miljoen. De overname is deels gefinancierd middels een eerder aangekondigde onderhandse plaatsing van 760.000 gewone aandelen tegen een koers van EUR 4,00. Stork Electronics wordt per 1 juli 2004 in de cijfers van Neways opgenomen en zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Structurele verlaging kostenniveau; nieuwe productiefaciliteit in Slowakije van start In het afgelopen halfjaar zijn de bedrijfslasten verder verlaagd door de effecten van de in 2003 doorgevoerde reorganisaties en door een toegenomen uitbesteding van productie naar de werkmaatschappijen en partnerbedrijven in Oost-Europa en China. In verband hiermee is recentelijk in Slowakije een tweede eigen productiefaciliteit in gebruik genomen.

Verspreid over de werkmaatschappijen is het aantal medewerkers in West Europa met 39 teruggebracht tot 954. Het aantal medewerkers in Oost Europa en China is met 42 uitgebreid tot 629 per 30 juni 2004.

Solvabiliteit naar 30,9%, netto cashflow licht negatief Per 1 januari 2004 zijn de werkmaatschappijen Q-Nova in Slowakije en Wuxi Ximec en Neways Wuxi in China voor het eerst volledig meegenomen in de balans van Neways. In lijn met de omzettoename steeg het werkkapitaal licht door een toename van de voorraden en debiteuren. De vrije voorraad kon het afgelopen halfjaar met 15% worden gereduceerd. Per saldo heeft dit geleid tot een balansverlenging van 8% en een solvabiliteit van 30,9% (Ultimo 2003: 33,5%). De netto cashflow over de eerste helft was licht negatief door de groei van het werkkapitaal en de afname van de reorganisatievoorzieningen. Werkkapitaalbeheersing en cashflow management zullen ook in de tweede helft van 2004 onverminderd veel aandacht krijgen.

Verdere autonome omzetgroei en betere resultaten verwacht in tweede helft 2004

Neways verwacht ook in de tweede helft van 2004 te kunnen profiteren van het voorzichtige herstel van de EMS-markt. De orderportefeuille is het afgelopen halfjaar toegenomen en op basis daarvan zal de autonome groei van de omzet naar verwachting verder doorzetten.

Naast de integratie van het recent overgenomen Stork Electronics zal veel aandacht blijven uitgaan naar werkkapitaalbeheersing en cashflow management. Daarnaast zal de concurrentiepositie verder worden verbeterd en zal het kostenniveau verder worden verlaagd. Naast de meer ondernemingsbrede maatregelen die de operationele en commerciële efficiëntie verder zullen verbeteren zal naar verwachting de enige nog lopende grote reorganisatie in Heerlen in de komende maanden worden afgerond . Tevens zal de productiecapaciteit in Oost-Europa en China verder worden uitgebreid en zullen de Electronical Mechanical Repair (EMR) activiteiten worden uitgebouwd.

Op basis van de toegenomen orderportefeuille en de recente overname van Stork Electronics, verwacht Neways dat de resultaten in de tweede jaarhelft substantieel beter zullen zijn dan in de eerste helft van 2004.