Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aan het Bestuur van Koninklijk Horeca Nederland
T.a.v. de heer H.J. de Jager, voorzitter
Postbus 566
3440 AN WOERDEN

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag VGB/GB 2490662
Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Strafbaarstelling 2 -

Geachte heer De Jager,

Allereerst wens ik u van harte geluk met uw nieuwe functie van voorzitter van het Bestuur van Koninklijk Horeca Nederland.

Eén van de onderwerpen tijdens het bestuurlijk overleg op 8 september 2003 met uw voorganger, de heer S.J. Geenemans, was zijn suggestie om jongeren onder de zestien jaar die alcoholhoudende drank kopen daarvoor strafbaar te stellen. Ik zegde destijds toe deze suggestie te bespreken met mijn ambtgenoot van Justitie. Mede namens hem bericht ik u nu als volgt.

Binnen de ministeries van Justitie en van VWS zijn de afgelopen periode verschillende kanten van eventuele strafbaarstelling verkend. Vervolgens is strafbaarstelling op de agenda geplaatst van het Regulier Overleg Alcoholbeleid van 10 mei 2004. Daar heeft een gedachtewisseling over dit onderwerp plaatsgevonden met de alcoholbranche en de betrokken maatschappelijke organisaties.

Op 3 juni jl. stelden de Tweede Kamerfracties van de VVD en de LPF het onderwerp strafbaarstelling aan de orde bij de behandeling van het wetsvoorstel tot introductie van de bestuurlijke boete in de Drank- en Horecawet. Genoemde fracties dienden een motie in waarin de regering werd verzocht de jongere die alcoholhoudende drank koopt - dan wel zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger - strafbaar te stellen. In reactie daarop gaf ik aan bereid te zijn met een positieve grondhouding naar de motie te kijken, mocht die in de Tweede Kamer een meerderheid krijgen.
In een tweede motie werd de regering verzocht de strafbaarheid op te heffen van de horecaondernemer die alcoholhoudende drank verstrekt aan een jongere, via een oudere. Aanvaarding van deze motie ontried ik, omdat de regelgeving rond indirecte verstrekking een essentieel element is van de bepalingen omtrent leeftijdsvaststelling.

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad
2
Kenmerk
VGB/GB 2490662

Bij de stemmingen, op 8 juni 2004, heeft de Tweede Kamer beide moties verworpen. Vanuit het kabinet zijn ­ ook tegen deze achtergrond - op het punt van strafbaarstelling van jonge kopers van alcoholhoudende dranken (en overigens ook tabaksproducten) geen verdere initiatieven te verwachten.

Een afschrift van deze brief zend ik aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst


---- --