Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 30-8-2004

Eerstelijnszorg gaat beter samenwerken

In de eerste lijn gaan zorgverleners (bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, eerstelijns psychologen) beter samenwerken om de prijs en kwaliteit van zorg op peil te houden.

Elf brancheorganisaties hebben vandaag, samen met minister Hoogervorst, hiertoe de intentieverklaring `Versterking eerstelijnszorg' ondertekend.

De vergrijzing en het dreigend tekort aan huisartsen leggen nu een zware druk op de eerste lijn. Om deze zorg op termijn toegankelijk en betaalbaar te houden moeten de zorgverleners in de eerste lijn beter gaan samenwerken. De intentieverklaring bevat hiervoor een aantal gezamenlijke standpunten en intenties. De verklaring is het startpunt voor een Landelijk overleg versterking eerstelijnszorg (LOVE).

Minister Hoogervorst benadrukt dat er geen blauwdruk komt voor de organisatie van de eerstelijnszorg. "Nederland krijgt geen nationale eerstelijnszorg. Het is aan verzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenorganisaties om de zorg regionaal vorm te geven. Maar het landelijk overleg is bedoeld om te voorkomen dat goede oplossingen niet verder komen dan de stadsmuur." De versterking van de eerstelijnszorg zal naar verwachting zeker tien jaar in beslag nemen.

De intentieverklaring is ondertekend door diverse beroepsorganisaties, koepels van verzekeraars en patiënten.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hebben de verklaring niet ondertekend, vanwege hun bezwaren tegen de invoering van de no-claim korting. De LHV heeft vanochtend alsnog aan minister Hoogervorst laten weten te willen meewerken aan de uitwerking van de plannen. Persbericht
Intentieverklaring versterking eerstelijnszorg breed gedragen

Persbericht, 30-8-2004
Convenant
Intentieverklaring versterking eerstelijnszorg

Convenant, 30-8-2004
Kamerstuk
De toekomstbestendige eerstelijnszorg

Kamerstuk, 21-11-2003