Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over het mogelijk schrappen van snurkbehandelingen.
(2030418920)

1
Is het waar dat er plannen zijn, of overwogen wordt, om "snurkbehandelingen" per 1 januari 2005 uit het ziekenfondspakket te schrappen?

2
Op dit moment biedt het ziekenfonds twee vergoedingen als het gaat om het behandelen van het slaapabneu-syndroom: een operatieve ingreep en de CPAP: een zuurstofapparaat met masker en slang om snurken en ademstilstand te voorkomen. Klopt het dat u voornemens bent om per 1 januari 2005 de CPAP uit het ziekenfondspakket te schrappen? Zo ja, wat is de reden van deze bezuinigingsmaatregel?

3
Bent u bekend met het slaapabneu-syndroom? Zo neen, bent u bereid zich te verdiepen in en rekening te houden met het onderscheid tussen snurken en slaapabneu alvorens u overweegt om de vergoeding van de CPAP uit het ziekenfondspakket te schrappen?

4
Zou u het acceptabel vinden als de 8000 mensen, die jaarlijks dit apparaat declareren, door het schrappen van dit apparaat uit het ziekenfondspakket, straks mogelijk dagelijks lijden onder extreme vermoeidheid, depressies en concentratieproblemen? Vindt u het acceptabel dat deze mensen een hartinfarct en in het ergste geval zelfs een hartstilstand kunnen krijgen omdat ze het apparaat niet zelf kunnen betalen? 2)

5
Indien u op vraag 1 bevestigend hebt geantwoord, bent u dan bereid om af te zien van deze mogelijke bezuinigingsmaatregel?

Antwoord 1, 2, 3, 4 en 5
Ik zal u op prinsjesdag over mijn voornemens informeren bij de presentatie van mijn begroting voor 2005. Op dat moment zal ik met u van gedachten wisselen over eventuele aanpassingen van het verzekerde pakket. Ik wil in de bantwoording van deze vragen niet vooruit lopen op de begrotingsbehandeling.


---- --