Ingezonden persbericht


(31 augustus 2004 - Bericht van HaagsVredesplatform, HumanistischVredesberaad en Vereniging Pais)

P E R S B E R I C H T

Vandaag begrafenis vredesactivist Gerard van Alkemade

Den Haag, 31 augustus 2004 - Vandaag wordt de bekende Haagse cineast/journalist/schrijver en vooral vredesactivist Gerard van Alkemade begraven in aanwezigheid van veel vrienden en familie in Oud Eik en Duinen te Den Haag. Zijn overlijden kwam voor de Nederlandse vredesbeweging als een schok ondanks de recentelijk alarmerende berichten over zijn gezondheid. De rouwstoet is te volgen per fiets, bloemen uit het veld worden gewaardeerd.

De cineast/niet-westerse socioloog Van Alkemade heeft tussen 1970-1980 vooral documentaires gefilmd in Zuid Amerika in opdracht van de overheid. Het werken in een wereld van onrecht, corruptie en rebellen zal zijn aversie tegen wapens hebben versterkt. Na die tijd maakte actievoerend Nederland zich op tegen kernwapens. Van Alkemade was midden in het demonstratiecentrum actief met publiciteit en organiseren. Zijn verslagen uit die tijd zijn zeer waardevol.

Ook later blijft hij heel actief voor o.a. Het Haags VredesPlatform waar hij glashelder de vermomming van Den Haag als 'Vredesstad' aan de kaak stelde. Ondanks het vredespaleis herbergt deze stad minder vredelievende zaken als wapen- en militaire beurzen, een NAVO-complex, het ministerie van Defensie en meerdere kazernes. Als actievoerder was hij overal in Nederland maar ook in Frankrijk bij manifestaties te vinden, meestal met een fototoestel. Beelden waren voor hem essentieel. Acties zoals de bekende 'Paasmarsen' of in Volkel of Klein Brogel kregen zijn volle aandacht. Als modern vredesactivist was hij zich ook heel bewust van onze verantwoordelijkheid voor een schone wereld en leefde ernaar.

Vanaf 1983 heeft hij de eindredactie van de 'Vredeskoerier' en sinds 1998 trad hij toe tot de redactie van het vredesblad 'tkananders', een samenwerkingsverband van Pais en Humanistisch Vredesberaad. Na de fusie van dit blad met de 'Vredeskoerier' van het Haags Vredesplatform, was hij de eindredacteur van het bekende hel-gele blad dat maandelijks menig vredesactivist in Nederland voorzag van informatie over vrede en oorlog.

In het najaar van 2002 werd Van Alkemade onderscheiden met de Kees Koning-Vredesprijs van PSP'92. Intussen had Van Alkemade vijf jaar gewerkt aan de biografie van de vredeactivist Kees Konings die eind 2002 uitkwam bij uitgever 'Papieren Tijger'. Het alom gewaardeerde boek, 'Al ga je eraan kapot!' (280 pagina's tellend), is inmiddels aan de tweede druk toe.

Gerard van Alkemade had een bijzonder welbesteed leven en was er 'niet ontevreden' over. Weinig mensen hebben zich met zoveel overgave totaal ingezet voor vrede en gerechtigheid.

Namens HaagsVredesplatform, HumanistischVredesberaad en Vereniging Pais.

-------

Noten voor de pers

Nadere informatie bij Anke Polak, 071-3013150
E-mail info@humanistischvredesberaad.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor HaagsVredesplatform, HumanistischVredesberaad en Vereniging Pais