PERSBERICHT
Aantal pagina's: 7

KARDAN HALFJAARRESULTATEN 2004

Sterke verbetering van nettowinst tot USD 9 miljoen

Amsterdam/Tel Aviv, 31 augustus 2004

Hoofdpunten eerste helft 2004:
. Nettowinst van USD 9 miljoen (H1 2003: nettoverlies USD 11 miljoen) . Stijging van totale omzet naar USD 164,3 miljoen . Consolidatie van vastgoedactiviteiten en uitbreiding van deelneming in financiële dienstverlening leidt tot hogere bijdrage aan de groepsresultaten . Alle kernactiviteiten lieten een stijging van de omzet zien en droegen positief bij aan de groepsresultaten . De totale activa groeiden met 7,4% door toegenomen activiteiten en investeringen . Succesvolle beursnotering van GTC Poland aan de beurs van Warschau . Succesvolle onderhandse plaatsing bij de financiële dienstverlenings-activiteiten in Bulgarije . Eerste halfjaarresultaten sterken het management in haar verwachting dat over het gehele jaar 2004 een sterke winst behaald zal worden

|Kerncijfers                       |               |              |
|                                  |30 juni 2004   |31 dec 2003   |
|Totale activa (USD 1.000)         |1.211.087      |1.127.952     |
|Eigen vermogen (x USD 1.000)      |102.346        |94.328        |
|Eigen vermogen per aandeel        |1,65           |1,52          |
|                                  |               |              |
|                                  |1ste helft 2004|1ste helft    |
|                                  |               |2003          |
|Netto resultaat per aandeel -     |0,14           |(0,19)        |
|volledig verwaterd                |               |              |
"Ik ben verheugd met de sterke resultaten die Kardan in de afgelopen maanden heeft weten te behalen. Een van de highlights van het afgelopen kwartaal is de succesvolle beursgang van onze Poolse vastgoeddochteronderneming. Ook de vervolginvestering van de European Investment Bank in onze dochteronderneming die actief is in de financiële dienstverlening in Bulgarije was een highlight. De uitbreiding van onze vastgoed- en financiële dienstverleningsactiviteiten in Centraal en Oost Europa verloopt voorspoedig. In het tweede kwartaal zijn we begonnen met vastgoedactiviteiten in Kroatië. Het sterke resultaat, vooral in onze kernactiviteiten, sterkt ons in ons vertrouwen voor de vooruitzichten voor het gehele jaar." aldus de heer Harel, CEO van Kardan N.V.

Financieel overzicht
De vastgoedactiviteiten van Kardan werden vanaf het einde van 2003 voor het eerst geconsolideerd. Deze consolidatie heeft een grote impact op de vergelijkbaarheid van de halfjaarresultaten met voorgaande jaren. Daarnaast vergrootte Kardan haar indirecte belang in de financiële dienstverleningsactiviteiten aan het einde van 2003 aanzienlijk, naar 58,7%.

De totale groepsomzet bedroeg in het eerste halfjaar van 2004 USD 164,3 miljoen in vergelijking met USD 62,1 miljoen voor dezelfde periode vorig jaar. Dit werd veroorzaakt door de hierboven genoemde factoren, gecombineerd met de expansie van de activiteiten van de groep. De kernactiviteiten (vastgoed, financiële dienstverlening en infrastructuur) behaalden een gezamenlijke omzet van USD 147,7 miljoen in dit halfjaar (H1 2003: USD 51,4 miljoen), terwijl de niet kernactiviteiten een omzet van USD 15,1 miljoen behaalden (H1 2003: USD 8,8 miljoen).

Het operationele resultaat steeg over de eerste helft van 2004 tot een winst van USD 39,9 miljoen, vergeleken met een verlies van USD 9,7 miljoen over de eerste helft van 2003. Door de succesvolle beursgang in Polen en de onderhandse plaatsing in Bulgarije werden vermogenswinsten van USD 20,8 miljoen behaald.

De financieringslasten over het eerste halfjaar van 2004 bedroegen USD 12,1 miljoen, terwijl de belastingen USD 9,5 miljoen bedroegen. Door de volledige consolidatie van de controlerend belangen, werd het operationele resultaat met USD 9,3 miljoen verminderd voor minderheidsbelangen. Kardan realiseerde een nettowinst van USD 9 miljoen over de eerste helft van 2004. In de eerste helft van 2003 werd nog een verlies geleden van USD 11 miljoen, met name veroorzaakt door niet operationele items en afschrijvingen van in totaal USD 8,7 miljoen. Het resultaat over de eerste helft van 2004 komt neer op een winst per aandeel van USD 0,14, in vergelijking met een verlies per aandeel van USD 0,19 over de eerste helft van vorig jaar.

Totale activa per 30 juni 2004 bedroegen USD 1.211 miljoen, vergeleken met USD 1.128 miljoen aan het einde van 2003. De stijging hiervan is het resultaat van de verdergaande expansie van de groep, en de opbrengsten van de beursgang in Polen en de onderhandse plaatsing in Bulgarije.

Het eigen vermogen bedroeg per 30 juni 2004 USD 102,3 miljoen, in vergelijking met een eigen vermogen van USD 94,3 miljoen aan het einde van 2003. Deze stijging is het resultaat van de toevoeging van de behaalde winst over het eerste halfjaar en de invloed van omrekeningsverschillen van vreemde valuta.

Tweede kwartaal
Over het tweede kwartaal was de omzet met USD 82,1 miljoen ongeveer gelijk aan de omzet over het eerste kwartaal van 2004 (USD 82,2 miljoen). Hiermee kwam de operationele winst over het tweede kwartaal uit op USD 20,3 miljoen, terwijl deze in het eerste kwartaal USD 19,6 miljoen bedroeg. De nettowinst over het tweede kwartaal bedroeg USD 2,4 miljoen, terwijl de nettowinst over het eerste kwartaal USD 6,6 miljoen bedroeg. Het nettoresultaat werd in het tweede kwartaal negatief beïnvloed door een verlies op de verkoop van een belang binnen de communicatie en technologie portefeuille. Daarnaast heeft de onderneming vastgoedactiva in Israël afgewaardeerd en een voorziening genomen voor belastingen in verband met de aanstaande beursnotering van haar Europese vastgoedactiviteiten (GTC RE) op de beurs van Tel Aviv.

In mei 2004 werd de heer Pomrenz benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen, terwijl de heer Broeksma per 1 september zal terugtreden als lid van de Raad van Commissarissen wegens persoonlijke redenen.

Uitsplitsing van de kernactiviteiten
Vastgoed
De omzet uit de vastgoedactiviteiten bedroeg in het tweede kwartaal USD 29,9 miljoen, waarmee de omzet voor het eerste halfjaar op USD 49,4 miljoen uitkwam. De vastgoedactiviteiten worden sinds 31 december 2003 geconsolideerd. Deze consolidatie leidt tot een stijging van de omzet en de operationele winstbijdrage van dit segment. Hierdoor kunnen omzet en winst niet vergeleken worden met de omzet en winst over de eerste helft van 2003. De vastgoedactiviteiten droegen een operationele winst bij van USD 27,8 miljoen in de eerste helft van 2004 en lieten een positieve ontwikkeling zien. Kardan heeft haar activiteiten op het gebied van vastgoed in alle Centraal en Oost Europese landen uitgebreid, en daarnaast zijn activiteiten gestart in Kroatië, waar Kardan op het gebied van vastgoed nog niet actief was.

Op 6 mei van dit jaar heeft Kardan's dochteronderneming GTC Poland, een van de grootste vastgoedontwikkelaars in Polen en Centraal en Oost Europa, een beursnotering gekregen aan de beurs van Warschau, voor ongeveer 20% van haar aandelenkapitaal. Als resultaat van deze beursgang heeft Kardan een vermogenswinst van circa USD 6,8 miljoen gerealiseerd in het tweede kwartaal. Na de beursgang van GTC Poland houdt Kardan nog een controlerend belang van 50,9% en een indirect belang van 25,2%. GTC Poland zal opgenomen worden in de WIG 20, de index voor blue chips van de beurs van Warschau.

Passend binnen de strategie om uit te breiden in de regio Centraal en Oost Europa, is Kardan gestart met vastgoedactiviteiten in Kroatië. Op 1 juli heeft Kardan 70% van de aandelen van een Kroatisch bedrijf gekocht, dat land bezit in Zagreb. Het land zal ontwikkeld worden in een gemengd winkel en kantorenproject van ongeveer 40.000 m2.

Daarnaast zijn binnen de vastgoedgroep overeenkomsten getekend om grote stukken land te kopen in Warschau, Boedapest en Praag en zijn onderhandelingen gaande over de aankoop van land in enkele andere landen. Ook is begonnen met de constructie van het "America House", een kantoorgebouw in Boekarest, Roemenië, ter grootte van 31.000 m2.

Na de verslagperiode heeft Kardan een splitsing tussen haar vastgoedactiviteiten in Centraal en Oost Europa en haar Israëlische activiteiten tot stand gebracht, door een notering aan de beurs van Tel-Aviv van haar dochteronderneming die de vastgoedactiviteiten in Centraal en Oost Europa uitvoert (GTC RE N.V.). Kardan heeft begin augustus een prospectus gepubliceerd en de verwachting is dat vanaf begin september gehandeld kan gaan worden in aandelen GTC RE.

Financiële dienstverlening
De financiële dienstverleningssector droeg een omzet bij van USD 68 miljoen in de eerste helft van 2004, in vergelijking met een omzet van USD 24,8 miljoen in dezelfde periode in 2003. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg USD 30,4 miljoen. Het operationele resultaat verbeterde van een verlies van USD 0,6 miljoen in de eerste helft van 2003 naar een winst van USD 14,9 miljoen in de eerste helft van dit jaar. Deze stijging werd voornamelijk gerealiseerd door (i) de verdere groei van de financiële dienstverleningsactiviteiten, (ii) het vergrootte belang van Kardan hierin via TBIH, en (iii) de vermogenswinsten ter grootte van USD 14 miljoen, gerealiseerd door de onderhandse plaatsing van aandelen bij een strategische belegger in de Bulgaarse activiteiten.

De verzekeringsactiviteiten realiseerden een operationeel resultaat van USD 2,9 miljoen in het eerste halfjaar (H1 2003: 1,4 miljoen), terwijl de pensioenfondsen een verlies van USD 0,5 miljoen bijdroegen (H1 2003: verlies van USD 1,1 miljoen).

Het segment financiële dienstverlening had per 30 juni 2004 1,6 miljoen leden in haar pensioenfondsen, vergeleken met 1,3 miljoen een jaar eerder. Beheerd vermogen in de pensioenfondsen steeg van USD 350 miljoen aan het einde van 2003 naar USD 380 miljoen per 30 juni 2004.

De financieringsactiviteiten breiden snel uit, en droegen in het afgelopen halfjaar een operationele winst bij van USD 1,4 miljoen in vergelijking met een winst van USD 0,4 miljoen in dezelfde periode van 2003.

In mei is TBIH met haar Bulgaarse partners in vervolg op de overeenkomst die zij in maart had getekend, een tweede private placement overeenkomst aangegaan, voor een vervolginvestering in aandelen, gecombineerd met aandeelhoudersleningen, voor een totaalbedrag van USD 24,5 miljoen. Een gedeelte van deze tweede transactie werd in het tweede kwartaal afgesloten, het restant zal in het derde kwartaal worden geëffectueerd.

Infrastructuur
De omzet uit infrastructuur bedroeg over het tweede kwartaal USD 15,3 miljoen, resulterend in een halfjaar omzet van USD 30,3 miljoen. In het eerste halfjaar van 2003 bedroeg de omzet USD 24,1 miljoen. Deze stijging is met name tot stand gekomen door de expansie van de activiteiten op het gebied van infrastructuur in Centraal en Oost Europa. De omzet behaald in deze regio steeg van USD 8,5 miljoen in de eerste helft van 2003 naar USD 12,4 miljoen in de eerste helft van 2004. Dit segment liet een operationele winst van USD 0,9 miljoen zien, vergeleken met een verlies van USD 0,1 miljoen in het eerste halfjaar van 2003.

Het infrastructuur orderboek is toegenomen naar USD 127 miljoen, vergeleken met USD 89 miljoen per 30 juni 2003.

Niet-kernactiviteiten
De niet-kernactiviteiten (consumentenproducten en communicatie & technologie) lieten een operationele winst van USD 0,7 miljoen zien (H1 2003: verlies van USD 7,1 miljoen). De divisie consumentenproducten liet een verbetering van zowel omzet als operationeel resultaat zien. Dit was grotendeels te danken aan het feit dat Kardans dochteronderneming UMI gedurende 2003 de rechten verworven heeft om nieuwe automerken te importeren. Het segment communicatie & technologie liet ook een stijging van zowel omzet als resultaat zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vooruitzichten

Kardan is een belangrijke speler in de regio Centraal en Oost Europa met aanwezigheid in tien verschillende landen op het gebied van vastgoed en financiële dienstverlening. Kardan richt zich op verdere expansie in deze regio, zowel geografisch als in activiteiten, inclusief uitbreiding van de infrastructuur activiteiten. De verwachting is dat de economische groei in Centraal en Oost Europa in de komende jaren de groei in West Europa zal overtreffen, waarmee het verschil tussen de twee economieën zal afnemen. Kardan's omvangrijke ervaring, track record, know-how, reputatie en contacten in deze markten zullen bijdragen aan haar resultaten. Het bovenstaande, gecombineerd met de huidige resultaten, sterken het management in haar verwachting dat over het gehele jaar 2004 een sterke winst behaald zal worden.

Profiel Kardan

Kardan heeft een unieke structuur als internationale investeringsmaatschappij met sterk ondernemerschap en een actieve betrokkenheid van het management bij de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd. De groep is voornamelijk actief in drie sectoren: vastgoed, financiële dienstverlening en infrastructuur. Kardan werd in 1991 gewaardeerd op USD 3 miljoen het heeft momenteel een beurswaarde van circa USD 150 miljoen. Per 31 december 2002 bedroegen de totale activa USD 1.128 miljoen met een eigen vermogen van ongeveer USD 94,3 miljoen. Het aantal werknemers actief binnen de groep bedroeg op 31 december 2002 ongeveer 2.900. Kardan is genoteerd aan Euronext Amsterdam en de Tel-Aviv Stock Exchange.

Voor verdere informatie:
Citigate First Financial tel: 020 - 575 40 10
Uneke Dekkers mobiel 06 - 50 26 16 26 Floor van Maaren mobiel 06 - 29 59 77 46

De volledige cijfers opgemaakt volgens IFRS kunt u vinden op de website van Kardan www.kardan.com

Bijgevoegd:

- Balans

- Winst en verlies rekening


* Vanwege wijzigingen in de omrekeningsmethode van niet dollar gedenomineerde resultaten, wijken de resultaten over de eerste helft van 2003 licht af van de resultaten die vorig jaar gepubliceerd zijn.

Toelichting op de bijlagen:

Bedragen zijn als volgt omgerekend naar USD:
. Activa, passiva en eigen vermogen zijn omgerekend tegen de slotkoersen van de dag van het einde van de periode, zoals aangegeven op de balans. . Kosten en baten en eigen vermogen transacties zijn omgerekend tegen de wisselkoersen op de dag van de transacties of tegen een koers die de eigenlijke wisselkoers benadert. . Eigen vermogen posten behalve nettowinst of verlies zijn omgerekend tegen de slotkoersen van de dag van het einde van de periode, zoals aangegeven op de balans. . Alle verschillen in wisselkoersen die optreden door de hierboven vermelde omrekening worden direct in het eigen vermogen verantwoord.

De gebruikte wisselkoersen:
30 juni 2003 NIS/USD 4,312 EUR/USD 1,1427
31 december 2003 NIS/USD 4,379 EUR/USD 1,2636
30 juni 2004 NIS/USD 4,497 EUR/USD 1,2155
Gemiddelde H1 2003 NIS/USD 4,6596 EUR/USD 1,1049
Gemiddelde H1 2004 NIS/USD 4,509 EUR/USD 1,2275


---- --