OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

voorzitter Wöltgens: regering ondergraaft eigen doelstellingen

De regering ondergraaft voortdurend haar eigen doelstellingen om het opleidingsniveau van de Nederlandse beroepsbevolking te verhogen. Dat stelt Thijs Wöltgens, voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland, vandaag bij de opening van het academisch jaar.

In het zogenaamde Lissabon-akkoord heeft de Europese Unie verklaard in 2010 tot de meest competitieve regio van de wereld te willen behoren door zwaar te investeren in de kennismaatschappij. De Nederlandse regering heeft als doel gesteld het opleidingsniveau van de beroepsbevolking te verhogen door te stellen dat in 2010 50% van de beroepsbevolking hoger onderwijs moet hebben gevolgd. Op dit moment, heeft nog geen 1/3 van de beroepsbevolking dit niveau.

Om de 50% te realiseren moet niet alleen de jeugd hoger opgeleid worden, maar ook de huidige beroepsbevolking; 'een leven lang leren wordt de norm' zo staat het letterlijk in het Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan (HOOP) 2004. Maar wanneer er concrete maatregelen worden genomen, staan deze haaks op het stimuleren van een leven lang leren. Sinds 2004 is geen belastingaftrek meer mogelijk voor studiekosten, de pc-privé-regeling is vorige week afgeschaft en men is van plan om de 30-plusser die nog wil gaan studeren aan een universiteit of hogeschool, de kostprijs van de studie zelf te laten betalen. Aan de andere kant is de afgelopen jaren ook flink bezuinigd op instellingen voor volwassenenonderwijs zoals de Open Universiteit.

De Nederlandse regering vindt klaarblijkelijk dat opleiding een zaak is van de individuele burger. In de praktijk betekent dit dat het opleidingsniveau van de beroepsbevolking nauwelijks zal stijgen. Thijs Wöltgens stelt in zijn rede dat de overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen en een leven-lang-leren actief moet steunen. Zeker als diezelfde overheid mensen langer aan het werk wil houden.

Halverwege het Lissabon-decennium moet een tussenbalans worden gemaakt en moet de rijksbegroting 2005 getoetst worden op de voortgang bij het bereiken van de afgesproken doelstellingen. De regering heeft weliswaar aangekondigd de Tweede Kamer een brief te sturen over een leven-lang-leren, maar als de regering haar eigen doelstellingen serieus neemt, kan deze niet een vrijblijvende wensenlijst bevatten die anderen (sociale partners en individuele burgers) moeten vervullen. De Nederlandse samenleving heeft recht op een programma waarin de 50%-doelstelling voor 2010 wordt opgebouwd uit meetbare jaarlijkse targets, voorzien van instrumenten en bijbehorende financiële middelen.