Den Haag, 30 augustus 2004

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over bellen via internet (VoIP)

* Is het u bekend dat Voice-over-IP-(VoIP-)aanbieders als Skype en Rits Telecom telefoonnummers (gaan) verstrekken aan hun klanten, zodat telefoongesprekken met gewone telefoonaansluitingen mogelijk worden?

* Is het u bekend dat een VoIP-dienst niet geografisch gebonden is, wat wil zeggen dat op elke gewenste locatie gebruik gemaakt kan worden van een VoiP-dienst, mits gebruik wordt gemaakt van een internetaansluiting?

* Is het correct dat aan VoIP-gebruikers desondanks tot op heden geografisch gebonden nummers (bijv. een 010-nummer voor een inwoner van Rotterdam) worden verstrekt? Zo ja, waarom is daar voor gekozen?

* Bent u het met mij eens dat dit voor de consument onduidelijk is, omdat de huidige tariefstructuur onder meer gebaseerd is op het onderscheid tussen lokaal en interlokaal telefoonverkeer, terwijl voor VoiP niet vooraf kan worden vastgesteld of het een lokale of een interlokale verbinding betreft?

* Ziet u VoIP als een vaste of een mobiele telefoondienst en vindt u derhalve dat gebruikers van een VoIP-dienst ook in de toekomst een geografisch gebonden nummer dienen te krijgen?

* Bent u het met mij eens dat VoIP-diensten een welkome aanvulling zijn op het aanbod van telefoondiensten, aangezien zij leiden tot meer keuzemogelijkheden voor de consument en daarmee tot meer concurrentie tussen aanbieders?

* Bent u bereid om te onderzoeken of het mogelijk is om via wet- of regelgeving af te dwingen dat telefoonverkeer tussen VoIP-aansluitingen en vaste telefoonaansluitingen altijd voor lokaal tarief worden afgewikkeld?