TNO

Datum 31 augustus 2004
Nummer 2004-40

PERSBERICHT

Stereotype denkbeelden over oudere werknemers ontrafeld

Leeftijd amper relevant voor verzuim oudere werknemers

Uit TNO-onderzoek blijkt dat oudere werknemers minder vaak, maar wel langer verzuimen dan jongere werknemers. De verzuimduur is meer afhankelijk van hoe lang iemand al een functie heeft, de functieduur, dan van leeftijd. In opdracht van de Taskforce Ouderen en Arbeid publiceert TNO Arbeid vandaag de publicatie waarin stereotype denkbeelden over gezondheid en beperkingen in inzetbaarheid van 50-plussers worden ontrafeld. Het rapport geeft voorbeelden en aanbevelingen hoe bedrijven en organisaties met leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen omgaan.

Leefstijl, functieduur en fysieke belasting bepalen verzuim 50+ Het zijn andere factoren dan leeftijd die de inzetbaarheid voorspellen. Persoonlijke leefstijl, functieduur en fysiek belastende beroepen verklaren voor een belangrijker deel de gezondheid en verzuim dan leeftijd. Dat is belangwekkend voor werkgevers, want juist de laatste twee factoren - functieduur en fysieke belasting - kunnen zij zelf goed beïnvloeden. Het te behalen effect is evident: de onderzochte groep werknemers rond de 60 jaar met een korte functieduur (korter dan 1 jaar in dezelfde functie werkzaam) is gemiddeld nog geen 5 dagen per jaar ziek, terwijl 60-jarigen met een lange functieduur (langer dan 9 jaar in dezelfde functie werkzaam) gemiddeld 9 dagen per jaar ziek zijn.

Naarmate werknemers ouder worden, is fysiek belastend werk sterker van invloed op de gezondheid. De inzetbaarheid van 50-plussers neemt hierdoor af terwijl met het toenemen van de leeftijd bepaalde mentale vermogens juist toenemen, bijvoorbeeld kennis en ervaring, maar ook het vermogen om te associëren of overzicht te houden over een probleem. Het is de kunst hiervan in het werk gebruik te maken; regelmatig wisselen van functie - óók wanneer werknemers ouder worden.

Stereotype denkbeelden
Vooral over fysieke gezondheid van 50-plussers denken veel werkgevers en werknemers negatief. Ook over mentale gezondheid bestaan negatieve beelden: men denkt dat ouderen minder goed kunnen leren, minder flexibel zijn en minder goed tegen een hoge werkdruk kunnen.

Slechts een klein percentage oudere werknemers verzuimt relatief lang. Dit drukt de gemiddelde gezondheid van de hele groep ouderen en dat werkt vervolgens door in de beeldvorming over vermeende ongezondheid van alle ouderen. Die negatieve beeldvorming maakt dat 50-plussers minder snel aan een nieuwe baan komen en dat werkgevers minder investeren in opleidingen voor deze leeftijdsgroep.

'De mythe doorbroken, Gezondheid en inzetbaarheid oudere werknemers', auteurs A. Nauta, M.R. de Bruin, R. Cremer, ISBN 90-5986-073-x, is een uitgave van TNO Arbeid en kost ¬ 19,- exclusief BTW. Deze studie geeft voorbeelden en aanbevelingen hoe organisaties met leeftijdsbewust personeelsbeleid kunnen omgaan. Het rapport is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94 of receptie@arbeid.tno.nl.