Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

31-08-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*EU-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken de ASEM, het Midden-Oosten, Irak, Iran, de Balkan en Darfur tijdens Gymnich

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Bot, heeft zijn EU-collega's uitgenodigd voor hun informele halfjaarlijkse bijeenkomst, die op 3 en 4 september 2004 zal plaatsvinden in Château St. Gerlach (het zogeheten Gymnich-overleg).

De bijeenkomst in St. Gerlach, in het uiterste zuiden van Nederland, vangt aan in de ochtend van 3 september met een gesprek over de uitbreiding van de ASEM. De speciale gezant van het voorzitterschap op dit terrein, de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, zal aan de aanwezigen verslag uitbrengen over zijn activiteiten van de afgelopen weken.

De vrijdagmiddag is geheel gewijd aan het Midden-Oosten, Irak en Iran. Wat betreft het vredesproces in het Midden-Oosten zullen de ministers van Buitenlandse Zaken onderzoeken hoe de EU de tenuitvoerlegging van de Israëlische plannen tot terugtrekking uit de Gazastrook kan bespoedigen, en hoe zij anderszins kan bijdragen aan dit proces.

Wat betreft Irak zal de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zijn collega's inlichten over de gesprekken die hij onlangs in Bagdad heeft gevoerd, alsmede over de voorlopige bevindingen van de verkenningsmissie die Irak op 29 augustus heeft bezocht.

Bij de besprekingen over Iran ligt de nadruk op de wijze waarop de EU vooruitgang kan boeken in haar betrekkingen met dit land. Daarbij zal worden voortgebouwd op de contacten die verscheidene EU-ministers van Buitenlandse Zaken onlangs nog met Iran hebben gehad.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zullen hun bijeenkomst op zaterdagochtend voortzetten met een gedachtewisseling over de Balkan (Servië-Montenegro/Kosovo). Daarbij ligt de nadruk enerzijds op de toekomst van de betrekkingen tussen Servië en Montenegro en de EU en anderzijds op de situatie in Kosovo in het licht van de verkiezingen in oktober.

Op de agenda staat ten slotte de crisis in Sudan/Darfur. De ministers zullen bekijken welke stappen de Unie zou kunnen nemen, van aanvullende steun tot eventuele sancties, afhankelijk van de ontwikkelingen in de situatie ter plekke en in het politieke proces.

Aansluitend op de werkvergaderingen volgt een werklunch met de ministers van Buitenlandse Zaken van de kandidaat-lidstaten, te weten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië.

Minister Bot heeft besloten dit traditionele Gymnich-overleg na de werklunch voort te zetten met partners van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) en enkele vooraanstaande vertegenwoordigers van de VN, de Afrikaanse Unie en de speciale vertegenwoordiger van het voorzitterschap bij de Mano River Union. Naast hun besprekingen over de ontwikkelingen in deze regio zullen de Afrikaanse ministers en hun EU-collega's, onder wie de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, zich richten op het vraagstuk van vrede en veiligheid in West-Afrika en op de wijze waarop de bijdrage van ECOWAS aan dit vraagstuk kan worden versterkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, directie Voorlichting en Communicatie, tel; + 31 (0) 70 348 7510

http://www.eu2004.nl/20040831-125812-D