Real Time Company

REAL TIME COMPANY VERMINDERT VERLIES

Den Haag, 31 augustus 2004

Verbetering EBITDA en nettoresultaat door kostenbesparingen en hogere toegevoegde waarde

Saneringsronde afgerond

Nieuwe contracten met onder andere Daimler Crysler en ANWB getekend

Guus Budel, directeur van Real Time Company: "De marktomstandigheden zijn ook in het eerste halfjaar niet structureel verbeterd. De investeringsbereidheid is nog niet toegenomen en de lead-time van projecten blijft lang. Verder is het noodzakelijk op korte termijn tot een oplossing te komen voor onze krappe kaspositie.Positief is de verschuiving van ons zwaartepunt van productverkoop naar dienstverlening en de daarbij behorende focus op marge in plaats van omzet."

Eerste halfjaarresultaten

De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden hebben geleid tot een daling van de omzet van EUR 16,6 miljoen in het eerste halfjaar 2003 tot EUR 12,1 miljoen in het eerste halfjaar 2004. Real Time Company heeft in het afgelopen halfjaar haar portfolio steeds meer gericht op de huidige marktomstandigheden, waarbij de focus wordt verlegd van de verkoop van producten naar diensten.

De vorig jaar ingezette kostenbesparingsoperatie is in het afgelopen halfjaar afgerond en de kosten zijn meer in overeenstemming gebracht met de marktomstandigheden. De personeelskosten verminderden met circa 26% tot EUR 6,4 miljoen (H1 2003: EUR 8,7 miljoen). Het aantal werknemers is teruggebracht naar 208 30 juni 2004, vergeleken met 274 een jaar eerder.De overige bedrijfskosten daalden met circa 41% tot EUR 2,3 miljoen.

EBITDA verbeterde met 32%, maar bleef met EUR 0,63 miljoen nog negatief. Er werd een gering rendement behaald uit deelnemingen. Er werd niet in participaties geïnvesteerd, noch werden er in het afgelopen halfjaar resultaten behaald uit desinvesteringen. Het nettoverlies bedroeg over het eerste halfjaar EUR 1,0 miljoen, ten opzichte van een verlies van EUR 1,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2003.

Marktontwikkelingen en operationele gang van zaken De marktomstandigheden waren ook het eerste halfjaar 2004 aanhoudend moeilijk. Er is nog steeds sprake van een lage investeringsbereidheid en een langere lead-time voor projecten. Wel trok het afgelopen halfjaar de markt voor IT-detachering licht aan, al bleven de marges daarop enigszins achter.

Het eerste halfjaar 2004 kwam een afnemend deel van de omzet van Real Time Company uit productverkopen. In toenemende mate wordt de focus gelegd op dienstverlening. Real Time Company heeft in het afgelopen halfjaar verscheidene nieuwe klanten binnengehaald, waaronder ANWB voor een nieuw website ontwerp en Rituals werd verwelkomd als nieuwe klant van het Shared Service Center. Het Shared Service Center contract met Daimler Chrysler Nederland werd daarnaast verlengd. Het vorig jaar gelanceerde, en op Microsoft technologie gebaseerde KoopHP.nl is het afgelopen halfjaar uitgegroeid tot de beste HP E-reseller van Nederland. Via KoopHP.nl kunnen mensen HP producten kopen tegen voordelig prijzen doordat de onderneming er in geslaagd is de verkoopgerelateerde kosten samenhangend met productverkopen sterk terug te brengen.

Kaspositie

De aangekondigde plaatsing van nieuwe aandelen ter versterking van de kaspositie is inmiddels gestart, maar verloopt onder invloed van de lage beurskoers langzamer dan gepland. De liquiditeitspositie van de onderneming is mede daardoor aanhoudend krap. Momenteel wordt met banken en enkele aandeelhouders overleg gevoerd om op korte termijn tot een oplossing te komen.

Profiel Real Time Company
Real Time Company is een ICT Service Provider met ruim 200 medewerkers op locaties in Den Haag en Amsterdam. Naast zelfstandige dienstverlening maken vijftien complementaire participaties deel uit van het portfolio, dat bestaat uit: . Ontwerp, levering, implementatie en onderhoud van moderne ICT-infrastructuren . Beheer en ondersteuning van gebruik op basis van uitbesteding en detachering . Ontwerp, bouw, beheer en onderhoud van (web-)applicaties . Opleiden van ICT-specialisten en -gebruikers en ontwikkeling van elektronische leermiddelen . Advies met betrekking tot inrichting van geautomatiseerde informatievoorziening

De activiteiten worden aangeboden via een aantal ondernemingen die gezamenlijk opereren:

Citee ICT Service Provider

ExplainerDC bouw, beheer en hosting van business applicaties KoopICT on line verkoop van ICT producten
One2Hire detachering van ICT professionals

Real Time Company biedt organisaties diensten en producten om te komen tot "the real time organisation". Een samenstel van ICT-infrastructuur, standaard programmatuur en koppelingen met (bestaande) specifieke bedrijfsapplicaties waarbij klanten, medewerkers en leveranciers op ieder moment vanaf iedere plaats de beschikking hebben over de juiste informatie. Real Time Company is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Voor meer informatie

Real Time Company: Guus Budel 070 - 337 9913 / 06 - 55 858 109

Of bezoek voor meer informatie onze website: www.rtcompany.nl


---- --