Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


Nieuwe intendanten Koninklijke Paleizen

Hare Majesteit de Koningin heeft met ingang van 1 januari 2005 luitenant-kolonel der Mariniers J.A. Dijkstra benoemd tot Intendant der Koninklijke Paleizen. Met ingang van dezelfde datum heeft de Koningin de heer E.J. Reitsma benoemd tot Intendant Koninklijk Paleis Amsterdam. Overste Dijkstra en de heer Reitsma zijn de opvolgers van ir. B.W. Baron Bentinck tot Buckhorst die de Dienst van het Koninklijk Huis op 1 januari 2005 zal verlaten wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

De heer Dijkstra zal verantwoordelijk zijn voor het gebruiksgereed houden van het paleis Huis ten Bosch, het paleis Noordeinde en voor het algemeen beheer van het koninklijk landgoed De Horsten.

De heer Reitsma zal de begeleiding op zich nemen van het project ter renovatie van het Koninklijk Paleis Amsterdam, dat in het najaar van 2005 van start gaat onder verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst.

Luitenant-kolonel J.A. Dijkstra werd geboren op 21 april 1954 te Delft. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine volgden operationele plaatsingen bij het Korps Mariniers (Hr.Ms. Tromp, Rotterdam, Curacao). Van 1990 tot 1996 was hij bij de staf van de commandant van het Korps Mariniers belast met de voorlichting en woordvoering. In die functie was hij betrokken bij de uitzending van mariniers naar Noord-Irak, Cambodja, Haïti, Bosnië en St.Maarten. Daarna was hij onder meer plaatsvervangend hoofd opleidingen bij het Nederlands Instituut voor Buitenlandse Betrekkingen Clingendael en Hoofd van de Afdeling Personeel van het Korps Mariniers. Sinds april 2000 is overste Dijkstra Adjudant van H.M. de Koningin.

De heer E.J. Reitsma werd geboren op 11 juli 1941 te Alkmaar. In 1965 trad hij in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij verschillende administratieve functies vervulde op ambassades. In 1981 werd hij stafmedewerker bij het Bureau Gebouwen Buitenland van de Directie Buitenlandse Dienst. Van 1993 tot 1996 was hij Chef van de Dienst Gebouwen Buitenland van het ministerie. Daarna was hij Consul-generaal der Nederlanden in Sydney en Houston.