Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

31-8-2004

31 procent van de overdekte openbare zwembaden in Nederland heeft een legionellabesmetting in de waterleidingen. Dat is de voornaamste conclusie van het `Vervolgonderzoek Legionella in overdekte openbare zwembaden' dat staatssecretrais Van Geel maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het landelijke onderzoek is uitgevoerd door de VROM-Inspectie en is een vervolg op het vorig jaar als steekproef uitgevoerde `Onderzoek veiligheid in overdekte openbare zwembaden'. In het vervolgonderzoek zijn de circa 400 overige overdekte openbare zwembaden in Nederland onderzocht die niet in de eerdere steekproef zaten. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat het percentage besmette zwembaden weliswaar is afgenomen tot 31 procent, maar nog steeds te hoog is. In 17 procent van alle besmettingsgevallen is de legionellavariant aangetroffen waaraan bepaalde groepen (ouderen, mensen met een verminderde weerstand) kunnen overlijden. Bij elke geconstateerde overschrijding van de legionellanorm is direct de beheerder van hetzwembad gebeld om actie te ondernemen om het leidingsysteem legionellaveilig te maken.
Gezien het te hoge percentage besmette zwembaden is inmiddels door de VROM-Inspectie een zogenoemd Diepte-onderzoek gestart bij de 100 meest besmette zwembaden om de vermoedelijke oorzaak van de legionellabesmetting op te sporen. Op basis van de onderzoeksresultaten zullen vervolgens gerichte acties worden aangegeven om de zwembadbranche te helpen het hoge percentage besmettingen terug te dringen.