VVD



Nieuws

30 aug 2004 - Verkoop Orions wederom onder de
loep
Nederland heeft een aantal van haar Orion-patrouillevliegtuigen verkocht aan Duitsland. Dit gebeurde in het kader van een bezuinigingsoperatie op het ministerie van Defensie. VVD-Kamerlid Hans van Baalen stelde hierover al eerder Kamervragen, te weten op 22 juli. De minister heeft geantwoord op 16 augustus. Van Baalen stelt nu vervolgvragen.

Nadere schriftelijk vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de staatssecretaris van Defensie over de verkoop van acht P-3C Orion-patrouillevliegtuigen van de Koninklijke Marine aan de Bondsrepubliek Duitsland.

1. Kunt U, mede op basis van Uw antwoorden van 16 augustus jl. op de door mij op 22 juli jl. gestelde schriftelijke vragen aangaande de verkoop van 8 Orion-patrouillevliegtuigen aan Duitsland, aangeven welk bedrag Nederland netto, dus na aftrek van alle kosten, waaronder CUP, opleidings- en overdrachtskosten, etc., van de Bondsrepubliek Duitsland per toestel ontvangt?

2. Is het juist dat Nederland in eerste instantie alle Orions aan Duitsland te koop heeft aangeboden opdat de BRD de doorverkoop aan Portugal zou afhandelen?

3. Indien dat juist is, waarom is dan van deze doorverkoop-constructie afgezien?

4. Heeft Portugal nog steeds belangstelling voor de 5 te moderniseren Orions of is het juist dat Portugal voornemens is haar eigen Orions te moderniseren en geen Nederlandse Orions zal afnemen?

5. Worden de resterende 5 Orions aan Portugal "ge-cupt" aangeboden?

6. Indien Portugal van de koop van de Nederlandse Orions afziet, is de BRD dan geĂŻnteresseerd in de aankoop van de resterende 2 nog operationele Orions, waarmee Duitsland aan de door haar eerder gestelde behoefte van 10 Orions invulling geeft?

30 augustus 2004