Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025 / Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 31 augustus 2004


Beginselmanifest Partij van de Arbeid


1 Mei 2004 presenteerde de PvdA-commissie Beginselen het eerste concept van het Beginselmanifest. Het eerste concept was een geslaagde poging de discussie over de beginselen in gang te zetten. Velen hebben gereageerd tijdens de vier regionale bijeenkomsten die de PvdA organiseerde en ook via de website hebben veel leden hun commentaar geleverd en suggesties gedaan. De Commissie Beginselen heeft zoveel mogelijk de commentaren en suggesties verwerkt, soms complete teksten overgenomen. Bijgaand tweede concept Beginselmanifest is hiervan het resultaat.


In het Manifest zijn de partij, de sociaal-democratische beweging en haar idealen nadrukkelijker dan in de eerste versie, in hun geschiedenis geplaatst. Hierdoor komt, zowel de continuïteit als de verandering duidelijker naar voren.


Deze versie is strakker van opzet en bevat scherpere formuleringen. Dit is met name het geval bij onderwerpen als inkomensverschillen en de keuze voor de gemengde economische orde. In hoofdstuk 2 is uitgebreid ingegaan op de wijze waarop tot bepaalde keuzes is gekomen. En vooral wordt aangegeven waarom in een "moderne tijd" andere keuzes gemaakt moeten worden dan bijvoorbeeld ten tijde van de totstandkoming van het vorige Beginselprogramma - in 1977- het geval was.


In de eerste versie van het concept Manifest kwamen een aantal onderwerpen niet goed uit de verf. Over "duurzaamheid", "kunst, cultuur en techniek" en "Europese integratie" zijn dan ook nieuwe teksten geschreven.


Deze tweede versie van het Beginselmanifest is door het partijbestuur aanvaard als basis voor verdere besluitvorming in de partij. Tot donderdag 14 oktober, 12.00 uur kunnen afdelingen, wijzigingsvoorstellen inzenden.


Bijgaand: Tweede concept Beginselmanifest