Ingezonden persbericht


--
PERSBERICHT

Amsterdam, 31 augustus 2004

Observatie leidde tot arrestatie BPRC-activisten

De Nationale Recherche (NR) heeft een aantal dierenrechtenactivisten langdurig geobserveerd. Hierdoor was men op de hoogte van een actie bij proefdiercentrum BPRC in Rijswijk. Nadat acht personen een stuk hek hadden stukgeknipt, ging de politie over tot arrestatie en huiszoekingen. Dit meldt actieblad Ravage deze week.

http://www.antenna.nl/ravage

De acht activisten werden in de nacht van 9 op 10 augustus opgepakt nadat ze een deel van de omheining van het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk hadden doorgeknipt. Het busje waarmee de activisten het terrein verlieten, werd ver buiten de gemeentegrens van Rijswijk door een horde agenten 'opgewacht'. De inzittenden werden gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau in Delft.

Dat het OM deze zaak iets groter ziet dan enkel vernieling van een hekwerk werd op woensdag 11 augustus duidelijk. Om zes uur 's ochtends werden er op drie plaatsen in het land huiszoekingen verricht in verband met de arrestaties bij het BPRC.

Uit vrijgekomen stukken over de inbeslagneming blijkt dat het rechercheteam er van op de hoogte was dat er iets te gebeuren stond. Zo werd op de dag van de actie een aantal van de activisten door observatieteams in de gaten gehouden. Alles werd over hen genoteerd: dat ze de stad verlieten, dat ze gingen zwemmen, een ijsje gingen eten en 'handelingen verichtten' met de mobiele telefoon.

Naast het observeren en volgen van verdachten werden ook al enige tijd telefoons afgetapt. Deze telefoonnummers en andere gegevens van een aantal van de verdachten werden aan de Nationale Recherche verstrekt door de AIVD. In een ambtsbericht werden door de AIVD met name drie personen genoemd die men al langer in de gaten bleek te houden.

'Bij de AIVD is uit betrouwbare bron bekend geworden dat deze drie mensen waarschijnlijk in het kader van radicaal dierenrecht activisme morgen, 15 juli, actie gaan voeren en daarvoor bijeenkomen op een voor hen bekende plek in Utrecht', zo meldt het ambstbericht.

U kunt het volledige artikel inzien op onze website:

http://www.antenna.nl/ravage

EINDE PERSBERICHT

Ravage, tel 020 6761773, e-mail: ravage@antenna.nl Buro Jansen & Janssen, tel 020 6123202, e-mail: info@burojansen.nl