Socialistische Partij

`Ontneem Raad van State rechtsprekende functie'

31-08-2004 * Er is wel degelijk bewijs geboden dat de Raad van State, het hoogste bestuursrechtsorgaan van Nederland, partijdig oordeelt. Premier Balkenende heeft de Kamer in antwoord op vragen van de SP hierover onjuist geïnformeerd. De Wit wil dat de premier zijn blunder herstelt en dat de Raad van State haar rechtsprekende functie wordt ontnomen.

De dubbelfunctie van de Raad van State - advisering en rechtspraak over dezelfde wetten - is meer dan een decennium onderwerp van discussie. Professor dr. A.Q.C. Tak van de universiteit Maastricht leverde in 2002 een wetenschappelijke onderbouwing die uitwees dat de rechtspraak van de Raad van State de wetten bevestigen waarover ze zelf hebben geadviseerd, en daarmee voorbij gaat aan het recht van de eisers en klagers.

De Wit vroeg destijds wat de premier - alsook de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie - van deze schijn van partijdigheid vonden. Tot ieders verbazing antwoordde de premier hierop dat professor Tak voor zijn stelling geen onderbouwing had en er dus geen reden was om te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de Raad van State. De Nationale Ombudsman bevestigde deze week in een openbaar rapport dat hier sprake is van onjuiste informatie aan de Tweede Kamer.

Jan de Wit De SP neemt het hoog op dat premier Balkenende de Kamer onjuist en onzorgvuldig heeft geïnformeerd, vooral nu het onderwerp de Nederlandse rechtsstaat betreft. "Het getuigt van een geweldige arrogantie om vol te houden dat er geen twijfel mogelijk is aan de Raad van State in het licht van de bewijzen. De onjuiste beantwoording moet worden rechtgezet."

Uiteindelijk gaat het echter om de onafhankelijke rechtspraak waar de burger recht op heeft. De Wit: "Nog belangrijker is voor mij dat hij elke schijn van partijdigheid dat de Raad van State op zich laadt, wegvaagt. Afschaffing dus van de afdeling rechtspraak van de Raad van State. Voor minder doe ik het niet."